Monique Schotanus, manager kinderopvang Purmerend 23-01-2013

‘De BoekStartco÷rdinator van Bibliotheek Waterland heeft onze directeur benaderd. Ik zelf was al bekend met BoekStart. Ik heb twee jaar geleden een baby gekregen. We hebben toen het BoekStartkoffertje opgehaald in de bibliotheek en komen er nog steeds graag. Hier in de kinderopvang viel het meteen goed. Het kwam op het juiste moment. Als pedagoog onderschrijf ik het belang van voorlezen en we waren op zoek naar een manier om dat in onze kinderopvang invulling te geven. Van de zes locaties mocht er een meedoen, maar op mijn mail hierover reageerden alle locatiemanagers even enthousiast! Na een maand of twee bleek er wat extra budget te zijn, zodat we nu met twee locaties meedoen.

Via het BoekStarttrainingsprogramma zijn de co÷rdinatoren van de twee deelnemende locaties geschoold tot voorleesco÷rdinator en hebben de pedagogisch medewerkers de training Interactief voorlezen gevolgd. De locatiemanager heeft contact met de BoekStartco÷rdinator van de bibliotheek en stuurt de locatie aan. Het wordt serieus opgepakt. Ook de pedagogisch coach 0-4 jaar is erbij betrokken, dat geeft een extra stimulans. Ikzelf hou in de gaten hoe het van beide kanten gaat. Op deze manier loopt het prima, er is groot enthousiasme. De pedagogisch medewerkers reageerden al net zo enthousiast als de locatiemanagers, iedereen wilde heel graag meedoen.

Wat mij in BoekStart vooral aanspreekt is dat je kinderen bereikt die niet van huis uit met de bibliotheek en voorlezen in aanraking komen. Daarom hebben we ook bewust voor locaties gekozen in wijken met veel leesarme gezinnen. Ook de bewustwording dat je al met hele jonge kinderen kunt lezen is een sterk punt van BoekStart. Het voordeel voor de spraak/taalontwikkeling is groot. Door BoekStart is voorlezen nu een vast onderdeel van het dagelijkse programma. Voorheen was dat afhankelijk van de pedagogisch medewerker. We werkten al met thema’s waaraan boekjes gekoppeld waren, maar nu is het gestructureerd en ingebed. En bovendien zichtbaar door de leeshoek met boekjes.

Met BoekStart bereiken we inderdaad de gezinnen die we op het oog hadden. De ouders pakken het op. Ze zien niet alleen hoe goed en leuk voorlezen is, ze gaan ook met hun kind naar de bibliotheek. Daarmee is een drempel weggehaald, want ook al hebben wij de kinderen lid gemaakt, ze moeten zelf die stap zetten om er met hen naartoe te gaan. Behalve persoonlijk contact met de ouders, zetten we ook alle informatie over BoekStart, voorlezen en de bibliotheek in onze nieuwsbrief. Hoe de kinderen het zelf vinden is lastiger te peilen. Zij vinden voorlezen altijd leuk, dus dat er nu meer aandacht aan wordt besteed is alleen maar mooi. Je merkt wel dat ze nu echt geboeid zijn, doordat we door BoekStart meer bagage hebben om het juiste boek te kiezen.’

Purmerend

Terug naar het overzicht