Krrrr…okodil! gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2014 10-05-2013

Krrrr...okodil! van Catherine Rayner (uitgeverij De Vries-Brouwers) is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2014. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2012 verschenen.

In totaal selecteerde de jury tien titels voor peuters en kleuters. De prentenboeken staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2014 (van woensdag 22 januari t/m zaterdag 1 februari). Doel van de jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.
Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel.

Auteur en illustratrice Catherine Rayner studeerde illustratie op Edinburgh College of Art. Ze woont in Edinburgh met haar man, zoon, paard Shannon, kat Ena en goudvis Richard. Vooral de laatste drie zijn een bron van inspiratie voor haar verhalen en tekeningen over allerlei dieren. In 2006 werd ze bekroond met de Best New Illustrator Award van de Booktrust Early Years Awards. In 2009 won zij de CILIP Kate Greenaway Medal voor haar tweede boek Harris Finds His Feet. Op het Edinburgh International Book Festival was Catherine in 2010 ‘illustrator in residence´. In 2012 won ze de UKLA Children´s Book Award.

De Nationale Voorleesdagen 2014 starten met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdagochtend 22 januari. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB en vindt in 2014 voor de elfde achtereenvolgende keer plaats. Speciaal voor de Voorleesdagen komt Krrrr...okodil! ook uit in een mini-editie met DVD voor 5 euro.

De Prentenboek Top Tien voor De Nationale Voorleesdagen 2014 (in alfabetische volgorde):
Rebecca Cobb, Emilie! Eten! (De Vries-Brouwers)
Pippa Goodhart / ill. Andy Rowland, Het boek van Max (De Fontein)
Yvonne Jagtenberg, Balotje bij de dokter (Leopold)
Elle van Lieshout, Erik van Os / ill. Alice Hoogstad, En hoe komt toch een olifant aan al die kilo´s grijs? (Lemniscaat)
Ted van Lieshout / ill. Philip Hopman, Boer Boris (Gottmer)
David Melling, Maak je niet dik! (Van Goor)
Catherine Rayner, Krrrr...okodil! Catherine Rayner (De Vries-Brouwers)
Axel Scheffler, Pip en Posy en de grote ballon (Gottmer)
Ingrid & Dieter Schubert, Gewoon gek! (Lemniscaat)
Mo Willems, Knuffelbunny (Gottmer)

Krrrr…-okodil - Catherine Rayner - 9789053419762

Terug naar het overzicht