Home

Bibliotheek

Het doel van BoekStart is ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de Bibliotheek te laten ontdekken. 

Kinderopvang

BoekStart in de kinderopvang is bedoeld om kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief met boeken en lezen in aanraking te laten komen via de kinderopvang.

Jeugdgezondheidszorg en geboortezorg

Om alle ouders goed te informeren over BoekStart is persoonlijk contact over het belang van voorlezen het meest effectief. Daarom werkt BoekStart samen met het consultatiebureau en de kraamzorg. 

Laatste nieuws

 • BoekStart voor jou! nr 32 online

  BoekStart voor jou! - nummer 32 staat online. Weer boordevol boekentips en achtergrondinformatie over voorlezen en taalontwikkeling. Met doorklikpagina’s, links naar filmpjes en interessante websites.

  19 januari 2022

  Bekijk details van BoekStart voor jou! nr 32 online

 • De Nationale Voorleesdagen 2022: veilig van start

  Op 26 januari gaan De Nationale Voorleesdagen 2022 van start, traditioneel met Het Nationale Voorleesontbijt. De CPNB maakte richtlijnen om dit - hetzij fysiek, hetzij digitaal - verantwoord te organiseren.

  13 januari 2022

  Bekijk details van De Nationale Voorleesdagen 2022: veilig van start

 • Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep!

  Bij de leesbevorderende activiteiten op de groep staan het voorlezen en het werken met boeken centraal: dagelijks voorlezen en praten over boeken. Rondom het voorlezen kun je verschillende activiteiten...

  11 januari 2022

  Bekijk details van Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep!

 • Praktijkkaarten BoekStart en de Bibliotheek op school

  EducationLab verzamelt kennis over kansrijke interventies die ingezet kunnen worden om de onderwijsachterstanden zo snel mogelijk in te halen. Kinderopvang en onderwijs zetten specifieke interventies in...

  23 december 2021

  Bekijk details van Praktijkkaarten BoekStart en de Bibliotheek op school

 • Nederlandse prentenboeken weinig divers

  16% van de personages in Nederlandse prentenboeken is van kleur. Dit is een onderrepresentatie ten opzichte van de Nederlandse populatie.

  23 december 2021

  Bekijk details van Nederlandse prentenboeken weinig divers

Thema's

Taalarme gezinnen

In het ene gezin wordt meer gepraat dan in het andere. Kinderen uit gezinnen waar weinig gepraat wordt, hebben in hun eerste jaren veel minder kans om een flinke woordenschat te ontwikkelen. 

Ouderpartnerschap

Kinderen die aangemoedigd worden om te lezen en die ouders hebben die veel voorlezen, maken meer 'lees-kilometers'. Daardoor worden ze beter in lezen en lezen ze met meer plezier.

Meertaligheid

Het voorlezen en het praten over het boek gaat het beste in de taal die je vloeiend spreekt. De moedertaal verbindt ouders sterk met hun kindje.

Kinderen met speciale behoeften

Ouder van baby's en kinderen met ontwikkelingsuitdagingen hebben bij het voorlezen aanvullende ondersteuning, advies en nuttige tips nodig.

Mediaopvoeding

Kinderen komen op jonge leeftijd in aanraking met verschillende media. Met en zonder scherm. Hoe zorgen we samen voor balans?

Voorlezen aan baby's

Baby's vinden samen boekjes kijken leuk.

 

BoekStartapp

Begin vroeg met voorlezen

Dat geeft een voorsprong!