Home

Bibliotheek

Het doel van BoekStart is ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de Bibliotheek te laten ontdekken. 

Kinderopvang

BoekStart in de kinderopvang is bedoeld om kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief met boeken en lezen in aanraking te laten komen via de kinderopvang.

Jeugdgezondheidszorg

Om alle ouders goed te informeren over BoekStart is persoonlijk contact over het belang van voorlezen het meest effectief. Daarom werkt BoekStart samen met het consultatiebureau en de kraamzorg. 

Laatste nieuws

 • Omgaan met meertaligheid op de groep

  In de kinderopvang neemt het aantal meertalige kinderen toe. Kinderen van expats, seizoenarbeiders of vluchtelingen spreken vaak geen Nederlands. Hoe kun je deze kinderen helpen zich te leren uitdrukken?

  28 oktober 2020

  Bekijk details van Omgaan met meertaligheid op de groep

 • Diversiteit in kinderboeken

  Hoe kies je een ‘goed’ kinderboek voor jouw groep uit? Vaak kies je wat je zelf leuk vindt of wat je van huis uit kent. Daar zitten vast leuke boeken bij, maar de keuze wordt wel beperkt door je eigen...

  27 oktober 2020

  Bekijk details van Diversiteit in kinderboeken

 • Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep!

  Bij de leesbevorderende activiteiten op de groep staan het voorlezen en het werken met boeken centraal: dagelijks voorlezen en praten over boeken. Rondom het voorlezen kun je verschillende activiteiten...

  26 oktober 2020

  Bekijk details van Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep!

 • Bekende ouders zetten zich in voor lezen

  Een deel van de Nederlandse kinderen begint de basisschool al met een taalachterstand – wat de inmiddels alom bekende leesproblemen in de hand werkt. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die als baby...

  22 oktober 2020

  Bekijk details van Bekende ouders zetten zich in voor lezen

 • Vier prentenboeken in ruim twintig talen

  Van Woeste Willem, het prentenboek dat centraal staat in de campagne Geef een prentenboek cadeau, was al een vertaling gemaakt in zo'n twintig talen. Opnieuw hebben vrijwilligers audio-vertalingen gemaakt...

  21 oktober 2020

  Bekijk details van Vier prentenboeken in ruim twintig talen

Thema's

Bij BoekStart zijn er een aantal thema's die extra aandacht vragen.

Taalarme gezinnen

In het ene gezin wordt meer gepraat dan in het andere. Kinderen uit gezinnen waar weinig gepraat wordt, hebben in hun eerste jaren veel minder kans om een flinke woordenschat te ontwikkelen. 

Ouderpartnerschap

Kinderen die aangemoedigd worden om te lezen en die ouders hebben die veel voorlezen, maken meer 'lees-kilometers'. Daardoor worden ze beter in lezen en lezen ze met meer plezier.

Mediaopvoeding

Kinderen komen op jonge leeftijd in aanraking met verschillende media. Met en zonder scherm. Hoe zorgen we samen voor balans?
 

Voorlezen aan baby's

Baby's vinden samen boekjes kijken leuk.

 

BoekStartapp

Begin vroeg met voorlezen

Dat geeft een voorsprong!