BoekStartdag

Op zaterdag 17 april 2021 organiseert BoekStart samen met de bibliotheken voor het eerst een landelijke BoekStartdag. De BoekStartdag is dé gelegenheid om de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom te heten bij de Bibliotheek en een aantrekkelijk programma of activiteit te bieden.

De BoekStartdag wordt georganiseerd op 17 april 2021 als afsluiting van de Week van het Jonge Kind (door Kinderopvangtotaal: 12 – 16 april 2021). Bovendien is april een boekenmaand: 2 april is de Internationale Kinderboekendag en 23 april is het Wereldboekendag! In Vlaanderen was hun eerste Boekstartdag een succes. Bekijk de aftermovie voor een sfeerimpressie. 

Bibliotheken kunnen de BoekStartdag volledig zelf invullen naargelang de lokale mogelijkheden en de middelen. Dat kan op verschillende manieren, door BoekStart extra centraal te zetten, maar ook door een activiteit te organiseren die bij BoekStart aansluit, al dan niet met een samenwerkingspartner. Kies bijvoorbeeld voor een uitgebreid programma met verschillende workshops, of hou het beperkt en zet in op gezellige laagdrempelige voorleesmomenten.

Inspiratiegids (binnenkort beschikbaar)                                                                                                       Er verschijnt een inspiratiegids voor Bibliotheken om te gebruiken bij de voorbereiding van de BoekStartdag. Op dit moment moeten we rekening houden met de coronamaatregelen. We weten nog niet hoe dat zal zijn in april, maar in de inspiratiegids worden ook ideeën voor online (activiteiten)aanbod opgenomen. De inspiratiegids helpt bibliotheken om de BoekStartdag en andere BoekStartmomenten tot een succes te maken. De inspiratiegids bevat suggesties over wat je zoal kan organiseren, met welke partners je kan samenwerken en via welke kanalen je kan communiceren. Ook allerlei ideeën voor laagdrempelige activiteiten die je zelf kan organiseren worden opgenomen het document en worden verzameld in de BoekStart biebtobiebgroep. Daarnaast is er ook een overzicht van organisaties die een aanbod hebben voor de BoekStartdoelgroep. Naast de inspiratiegids wordt ook een communicatietoolkit voor Bibliotheken samengesteld. Binnenkort meer hierover op BoekStartPro.

We hopen dat zoveel mogelijk bibliotheken de BoekStartdag aangrijpen om samen BoekStart extra zichtbaar te maken!