Filmpje met tips over (voor)lezen met slechtziende en blinde kinderen

Gepubliceerd op: 12 oktober 2021 12:24

In de film 'Leesplezier' spelen slechtziende en blinde kinderen de hoofdrol. Zij vertellen hoe zij lezen, welke leesvorm zij gebruiken en wat zij leuk vinden aan lezen. De kleintjes in de film laten zich heerlijk voorlezen uit aansprekende boeken met mooie (soms tastbare illustraties). Rode draad door het verhaal zijn vijf tips om lezen en voorlezen met kinderen met een visuele beperking leuker te maken.

Een groot deel van de kinderen met een ernstige visuele beperking leest niet zoveel of vindt lezen niet zo leuk als de meeste ziende leeftijdsgenootjes. Ze worden niet spontaan enthousiast van sprankelende kaften en uitdagende leesboeken, gewoonweg omdat ze de boeken niet vanzelfsprekend zien of tegenkomen. Toch is lezen ook voor deze kinderen belangrijk.

Bekijk de film Leesplezier met de vijf (voor)leestips.

Ouders van baby's en kinderen met ontwikkelingsuitdagingen hebben bij het voorlezen aanvullende ondersteuning, advies en nuttige tips nodig. BoekStart maakte voor de verschillende aandachtsgebieden een handout, ook voor blinde en slechtziende kinderen.

KIjk voor de andere speciale aandachtsgebieden bij:
Speciale behoeften: voorlezen aan kinderen met ontwikkelingsuitdagingen.