Praktijkvoorbeeld de Bibliotheek Kennemerwaard: inspirerende netwerkbijeenkomst voor voorleescoördinatoren

Gepubliceerd op: 5 september 2022 12:44

Op 31 mei en 8 juni 2022 organiseerde de Bibliotheek Kennemerwaard een BoekStartnetwerkbijeenkomst voor de voorleescoördinatoren van de kinderopvang in hun werkgebied. Na twee jaar noodgedwongen uitstel vanwege corona kon de bijeenkomst eindelijk weer als vanouds op locatie plaatsvinden. Aan de praktische en inspirerende netwerkbijeenkomst hebben 38 voorleescoördinatoren deelgenomen.

De bijeenkomst stond in het teken van de introductie van prentenboeken en bijbehorende verwerkingsactiviteiten. De Bibliotheek Kennemerwaard stelde het programma samen met behulp van de trainingsmaterialen en verdiepende modules uit de BoekStartPro Toolkit Expertise.

Tijdens de bijeenkomst zijn de voorleescoördinatoren in aanraking gekomen met veel verschillende prentenboeken en geïnspireerd met tal van voorbeelden. Met als belangrijkste tip: houd het zo simpel mogelijk! Vaak volstaan een paar simpele attributen om het prentenboek nog meer tot leven te brengen, zoals gebruik van veertjes, potjes met rijst om het geluid van regen mee te maken of plastic bekertjes om een paard in galop na te doen. Na de theorie en voorbeelden gingen de deelnemers in groepen zelf aan de slag met het bedenken van zinvolle activiteiten rondom prentenboeken. Deze activiteiten zijn door de Bibliotheek Kennemerwaard gebundeld en na afloop met alle voorleescoördinatoren gedeeld. Zo leverde de netwerkbijeenkomst een bron aan ideeën en enthousiaste en geïnspireerde voorleescoördinatoren op!