(Voor)leesplezier met Visio

Gepubliceerd op: 15 februari 2021 17:35

Visio heeft het project Leesplezier opgezet, waarbinnen vooral praktische middelen worden ontwikkeld. Deze zijn niet alleen gericht op kinderen van 0-12 jaar, maar ook op mensen uit hun omgeving: ouders, familie en vrienden, leiding van kinderopvang, leerkrachten in het regulier onderwijs en professionals van Visio.

Een groot deel van de kinderen met een ernstige visuele beperking wordt niet spontaan enthousiast van aantrekkelijke illustraties en uitdagende boeken, gewoonweg omdat ze de boeken niet vanzelfsprekend zien of tegenkomen. Toch is voorlezen ook voor deze kinderen belangrijk. Het helpt voor het verwerven, behouden en verdiepen van woordkennis. Kinderen die al op jonge leeftijd zijn voorgelezen, behalen doorgaans betere resultaten op school. Voor gelijke kansen voor kinderen is dus ook, of juist voor hen, leesbevordering cruciaal. Om die reden is het project Leesplezier gestart.

Folders Voorleesplezier
Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook nog eens heel leerzaam! In de folders Voorleesplezier, ontwikkeld door Bartiméus | Koninklijke Visio lees je hoe je het beste kunt voorlezen, waar leuke boeken te vinden zijn en krijg je praktische tips aangereikt:

Voorleesplezier voor slechtziende en blinde kinderen
Voorleesplezier voor kinderen en volwassenen met een meervoudige beperking

Voorleesverhalen Meervoudig Beperkten
Voor leerlingen en cliënten met een visuele en (ernstige) verstandelijke beperking zijn vaak moeilijk boeken te vinden die boeiend genoeg voor hen zijn. Dat bracht Anita Wildeboer, onderwijsassistent bij Visio, op het idee om zelf verhalen te schrijven. Aangevuld met tastbare voorwerpen maken deze het voorlezen tot een leuke belevenis. Er zijn vijf verschillende verhalen, inclusief benodigdheden, afbeeldingen en kleurplaten, die je kunt downloaden. Er is ook een handleiding. Lees meer.

Voor meer informatie en vragen: lezen@visio.org.