De Voorleeshoek inspireert ouders tot aanschaf of lenen van (prenten)boeken

Gepubliceerd op: 2 april 2020 10:43

Kwalitatief onderzoek van de Universiteit Leiden laat zien dat jonge kinderen rustig worden van het bekijken van de voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek (DVH). Een groep onderzoekers van het Instituut Pedagogische Wetenschappen kwam tot enkele verrassende conclusies in het onderzoek naar het gebruik van het nog jonge voorleesinitiatief van Anouk Overman. Liefst 1 op de 3 ouders koopt of leent na het bekijken van een voorleesfilmpje het betreffende kinderboek.

Het onafhankelijke onderzoek van de Universiteit Leiden bracht het kijkgedrag van de jonge kijkers en de ervaring van 0uders/verzorgers in kaart. Ruim 90% van de kinderen vindt het leuk om naar De Voorleeshoek (DVH) te kijken. Ze kijken gemiddeld 1 à 2 dagen per week, 5 - 20 minuten per keer en meestal aan het eind van de middag of begin van de avond. Dit gebeurt meestal tijdens het koken, vlak voor het slapen gaan, als de kinderen geen zin hebben om te spelen of onderweg.

Ouders blijken tevreden over de geboden inhoud. Zij vinden dat DVH bijdraagt aan de ontwikkeling van hun kind, merken dat hun kind rustiger wordt, zijn enthousiast over het gebruik van klassieke muziek bij de illustraties en waarderen DVH als een meer educatief, veilig en reclamevrij alternatief t.o.v. ander online kinderaanbod. Het rapport met veel wetenswaardige feiten is op te vragen bij DVH.

Directeur en initiatiefnemer Anouk Overman is tevreden over het gebruikersonderzoek van De Voorleeshoek:
“Deze resultaten laten zien dat De Voorleeshoek goed wordt ontvangen door ouders. Dit zien we nu ook terug tijdens deze coronacrisis waar inmiddels al bijna 50.000 aanmeldingen binnen zijn gekomen. We ontvangen ontzettend veel mails van ouders die zo blij zijn met de website, omdat de kinderen hierdoor alsnog veel worden voorgelezen. Super ook om te zien dat 1 op de 3 gezinnen boeken koopt of leent die ze kennen van De Voorleeshoek. Dit laat zien dat de voorleesfilmpjes ouders stimuleren om zelf ook nog meer voor te lezen thuis’’.

De Voorleeshoek is een online platform voor kinderen van 0-10 jaar met ruim zeshonderd voorleesfilmpjes die opgedeeld zijn in thema’s. Iedere week komen er drie nieuwe voorleesfilmpjes online: een combinatie van het verhaal met de prenten en muziek. De Voorleeshoek heeft als missie om het (voor)leespleziervoor alle kinderen van 0-10 jaar te vergroten en verbreden door iedereen te laten genieten van voorleesverhalen.