Naar verhalen luisteren heeft pijnstillend effect

Gepubliceerd op: 23 december 2021 10:07

Kinderen opgenomen in een ziekenhuis ervaren minder pijn en stress wanneer ze luisteren naar verhaaltjes. Eerder bleek al uit onderzoek dat kinderen makkelijker hun emoties verwerken na een verhaaltje. Maar zulke studies vonden meestal plaats in een lab, waar kinderen vragen moesten beantwoorden terwijl ze in een functioneel MRI-apparaat lagen. Zelden gebeurde dat in een alledaagsere omgeving.

Wetenschappers van verschillende Braziliaanse ziekenhuizen onderzochten nu wat de fysiologische en emotionele effecten waren van verhaaltjes als ze die gingen vertellen op hun intensivecare-afdelingen voor kinderen. Ze verdeelden 81 patiĆ«ntjes van vier tot elf jaar oud in twee groepen en koppelden hen aan verhalenvertellers die al tien jaar ziekenhuiservaring hadden. In de ene groep begeleidde de verteller de kinderen bij een raadselspel. In de andere luisterden de kinderen naar een verhaal dat werd voorgelezen.

Naar verhalen luisteren groot effect
Vergeleken met de raadselgroep scoorden kinderen in de vertelgroep aanzienlijk beter. Hun cortisolniveaus waren maar een kwart zo hoog als die in de raadselgroep en hun oxytocineniveaus waren bijna twee keer hoger. Uit hun beschrijvingen maakten de onderzoekers bovendien op dat hun pijnniveau bijna twee keer zo veel daalde als in de raadselgroep. Ze gebruikten ook positievere woorden om hun verblijf in het ziekenhuis te omschrijven.

Lees meer.