Kinderopvang

Algemeen

BoekStart is een effectief programma om voorlezen op de kinderopvang te professionaliseren. Kinderopvang die deelneemt aan BoekStart heeft een goed voorleesklimaat waarbij sprake is van een actuele collectie, dagelijks voorlezen, geschoolde medewerkers en aandacht voor taalzwakke kinderen. In het beleidsdocument voor directie en MT staat hoe Boekstart in de kinderopvang vorm krijgt.

Voorleesplan

Een voorleesplan geeft houvast bij de inrichting van leesbevordering in de kinderopvang. Hierin legt een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of voorschool vast op welke manier aan leesbevordering wordt gewerkt. Onderwerpen als collectie, taken van de voorleescoördinator en voorlees-activiteiten worden hierin vermeld. Na het invullen is er een digitaal jaaroverzicht beschikbaar. Bekijk hier een voorbeeld voorleesplan.

Opbrengstgericht werken

Om de effecten te meten van BoekStart in de kinderopvang is de Monitor ontwikkeld als meetinstrument. Deze heeft als voornaamste doel de voorleesomgeving en het gedrag van de pedagogisch medewerker rondom leesbevordering in beeld te brengen. Daarnaast levert de Monitor informatie over beleid en organisatie in de kinderopvangorganisatie rond leesbevordering. De uitkomsten versterken de samenwerking tussen de kinderopvangorganisatie en de Bibliotheek. 

Nieuws

 • De Voorleeshoek inspireert ouders tot aanschaf of lenen van (prenten)boeken

  Kwalitatief onderzoek van de Universiteit Leiden laat zien dat jonge kinderen rustig worden van het bekijken van de voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek (DVH). Een groep onderzoekers van het Instituut...

  2 april 2020

  Bekijk details van De Voorleeshoek inspireert ouders tot aanschaf of lenen van (prenten)boeken

 • 5 tips voor krachtige voorleesmomenten met meertalige kleuters

  Noorse onderzoekers onderzochten hoe meertalige kleuters nog meer van voorleesmomenten kunnen profiteren en werkten hiertoe samen met kleuterleerkrachten van wel 100 diverse kleuterklassen (Gröver et al.,...

  30 maart 2020

  Bekijk details van 5 tips voor krachtige voorleesmomenten met meertalige kleuters

 • Magazine Samen spelen met media

  Cubiss zag de start van de Media Ukkie Dagen als mooi moment om de nieuwste editie van 'Mediawijs in het onderwijs' te lanceren. Een editie over mediaopvoeding.

  26 maart 2020

  Bekijk details van Magazine Samen spelen met media

 • Media Ukkie Dagen 2020

  Van vrijdag 27 maart tot en met vrijdag 3 april zijn de Media Ukkie Dagen. Het zijn ongewone tijden en in veel jonge gezinnen zal er flink gebruik gemaakt worden van media. De campagne met tips en adviezen...

  23 maart 2020

  Bekijk details van Media Ukkie Dagen 2020

 • Knutselen en taal

  Heb je kinderen in je groep die zich vervelen of die ‘echt aan school toe’ zijn? Bied ze eens iets anders! Met de prachtige boekenserie Uit de kunst (van uitgeverij Lemniscaat) doe je veel nieuwe knutselideeën...

  17 maart 2020

  Bekijk details van Knutselen en taal

Boekideeën: werken met boeken op de groep

Bij de leesbevorderende activiteiten op de groep staan het voorlezen en het werken met boeken centraal: lees dagelijks voor en praat over boeken. Rondom het voorlezen kun je verschillende activiteiten bedenken met een goed gekozen prentenboek als uitgangspunt. Ook met de allerjongsten. Elly van der Linden ontwikkelt BoekStart-Boekideeën voor 0-2+.

Kijk hier voor de Boekideeën.
Elk kwartaal komen er vier bij.

 

BoekStart-BoekenPret: Speelontdekboeken

BoekStart-BoekenPret richt zich op gezinnen met kinderen tussen 0 en 6 jaar (ouders en kinderen) en de professionals om hen heen. De aanpak en matrialen zijn specifiek ontwikkeld voor gezinnen zonder leestraditie. Lees meer.

BoekenPret biedt jaarlijks een nieuw aanbod van Centrale Prentenboeken met bijbehorend Speelontdekboek.

Bestellen van de Speelontdekboeken kan via dit bestelformulier.

 

BoekStartapp

Voorleesapp voor op je Android-telefoon of Iphone met video’s en informatie over hoe je moet voorlezen. En met de nieuwste boekentips voor baby's, dreumesen en kleuters.

Download de BoekStartapp

 

De Voorleestrom

De Voorleestrom: bekende artiesten zingen voorleesliedje in elf verschillende talen

Voorlezen is gezellig en knus. Met het zingen van het gloednieuwe kinderliedje: de Voorleestrom maak je van het voorleesmoment een nog leukere activiteit. Luister hier naar de liedjes van de Voorleestrom. De bladmuziek is hier beschikbaar. 

Lessuggesties Nationale Voorleesdagen

Jaarlijks staan tien prentenboeken centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen: de Prentenboek TopTien. Op onderwijs.nationalevoorleesdagen.nl vind je leuke speeltips bij alle boeken van de Prentenboek TopTien. Je moet je voor deze website eerst registreren en je kunt daarna een inlogaccount aanmaken. 

Lees meer over registratie op de pagina Aan de slag.

 

De Voorleesvogel

Via De Voorleesvogel worden via de kinderopvang boeken dichtbij ouders en kinderen gebracht. Zo worden ouders geïnformeerd en enthousiast gemaakt om hun kind thuis voor te lezen en dit te blijven doen. De Voorleesvogel biedt een Prentenboekenadvieslijst met boeken speciaal geselecteerd voor laagtaalvaardige ouders en peuters van 2 tot 4 jaar. 

Thema's

Bij het voorlezen komen er verschillende dingen kijken die daarop van invloed kunnen zijn. Informatie over een aantal thema's rond voorlezen staat hieronder verder uitgediept.

Leuke boeken voor op de groep