BoekStartdag verplaatst naar zaterdag 19 juni

Gepubliceerd op: 28 januari 2021 16:18

Op zaterdag 19 juni 2021 organiseert BoekStart samen met de bibliotheken voor het eerst een landelijke BoekStartdag. De BoekStartdag is dé gelegenheid om in de Bibliotheek de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom te heten en een aantrekkelijk (online) programma of activiteit te bieden. Gezinnen met baby’s en peuters maken zo kennis met BoekStart en de Bibliotheek.

Aanvankelijk zou de BoekStartdag plaatsvinden op zaterdag 17 april. De BoekStartdag is bedoeld als een open dag in de Bibliotheek en het is nog erg onzeker of dat tegen die tijd doorgang kan vinden. Het doel van de BoekStartdag is juist om de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom te heten in de Bibliotheek met een aantrekkelijk programma of activiteit. Daarom is de BoekStartdag verplaatst naar zaterdag 19 juni.

Het aanbod van activiteiten voor 0 tot 2,5-jarigen is vaak beperkt en lang niet overal binnen handbereik. Met het organiseren van een BoekStartdag kunnen bibliotheken hier mooi op inspringen. De Bibliotheek kan de BoekStartdag volledig zelf invullen naargelang de mogelijkheden en de middelen die er zijn. Dat kan op verschillende manieren, door BoekStart die dag centraal te zetten, maar ook door een activiteit te organiseren die bij BoekStart aansluit, al of niet met een samenwerkingspartner. Kies bijvoorbeeld voor een uitgebreid programma met verschillende workshops, of hou het beperkt en zet in op gezellige laagdrempelige voorleesmomenten.

Bibliotheken zijn vrij om te kiezen of ze deelnemen aan de BoekStartdag of niet. Het streven is dat zo veel mogelijk bibliotheken meedoen, maar deze eerste keer wordt ook gezien als een aanzet om de BoekStartdag te laten uitgroeien tot een jaarlijkse traditie.

Inspiratiegids
Om de BoekStartdag tot een succes te maken, is er de Inspiratiegids BoekStartdag: samen aan de slag!. Met suggesties over wat je zoal kunt organiseren, met welke partners je kunt samenwerken en via welke kanalen je kunt communiceren. Je vindt hier ook allerlei ideeën voor laagdrempelige activiteiten die je zelf kunt organiseren. Daarnaast is er ook een overzicht van organisaties die een aanbod hebben voor de BoekStartdoelgroep.

Nieuwe look
Speciaal voor deze dag komt er een poster in een frisse, nieuwe vormgeving, ondersteund met bijpassend beeld voor sociale media. Ook wordt er een BoekStartgroeimeter ontwikkeld als leuk weggevertje aan ouders. Voor bibliotheken komt er een communicatietoolkit.