Inspiratiegids BoekStartdag: samen aan de slag!

Gepubliceerd op: 2 november 2020 13:31

Op zaterdag 17 april 2021 organiseert BoekStart samen met de bibliotheken voor het eerst een landelijke BoekStartdag. De BoekStartdag is dé gelegenheid om in de Bibliotheek de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom te heten en een aantrekkelijk (online) programma of activiteit te bieden. Laat je inspireren door deze praktische gids om iets moois te maken van de BoekStartdag én van andere BoekStartmomenten.

Op de BoekStartdag gaat het om het bereiken van alle jonge kinderen, dus ook, of juist ook uit meertalige en taalzwakke gezinnen en jonge kinderen met een visuele beperking. Op dit moment moeten we rekening houden met de Coronamaatregelen. We weten nog niet hoe dat zal zijn in april, maar in de Inspiratiegids vind je ook ideeën voor online activiteiten.

Het aanbod van activiteiten voor 0 tot 2,5-jarigen is vaak beperkt en lang niet overal binnen handbereik. Met het organiseren van een BoekStartdag kunnen bibliotheken hier mooi op inspringen. Je kunt de BoekStartdag volledig zelf invullen naargelang de mogelijkheden en de middelen die je hebt. Dat kan op verschillende manieren, door BoekStart die dag centraal te zetten, maar ook door een activiteit te organiseren die bij BoekStart aansluit, al of niet met een samenwerkingspartner. Kies bijvoorbeeld voor een uitgebreid programma met verschillende workshops, of hou het beperkt en zet in op gezellige laagdrempelige voorleesmomenten.

Bibliotheken zijn vrij om te kiezen of ze deelnemen aan de BoekStartdag of niet. Het streven is dat zo veel mogelijk bibliotheken meedoen, maar deze eerste keer wordt ook gezien als een aanzet om de BoekStartdag te laten uitgroeien tot een jaarlijkse traditie.

De Inspiratiegids helpt je om de BoekStartdag tot een succes te maken. We geven suggesties over wat je zoal kunt organiseren, met welke partners je kunt samenwerken en via welke kanalen je kunt communiceren. Je vindt hier ook allerlei ideeën voor laagdrempelige activiteiten die je zelf kunt organiseren. Daarnaast is er ook een overzicht van organisaties die een aanbod hebben voor de BoekStartdoelgroep.

Ga naar de Inspiratiegids BoekStartdag: samen aan de slag!