Interactieve muzikale BoekStart-uitwerkingen

Gepubliceerd op: 4 april 2023 14:32

Geluid trekt de aandacht, zeker bij jonge baby’s. Contrast tussen stilte en klank, tussen zwart en wit tussen weg en … (kiekeboe!) terug! Door de prenten met ritme, klank en liedjes te ondersteunen komt het boek helemaal tot leven. De plaatjes krijgen betekenis in de beweging die het kind voelt als het op schoot gehobbeld wordt of aangeraakt wordt. Speciaal voor de BoekStartdag van 3 juni 2023 heeft Félice van der Sande van Het Muziekkwartier twee van de genomineerde babyboekjes uitgewerkt.

Het ondersteunt het interactief voorlezen aan deze allerjongste kinderen. Na het lezen is het natuurlijk tijd voor ontspannen verwerkingsspelletjes, waarbij de baby nog meer in beweging komt, ontdekkingen doet en uitgelokt wordt om geluiden te maken of de eerste woordjes te zeggen.

Welke boeken zijn uitgewerkt?

  • Hey baby, kijk! – Laura van Bouchot & Eva Mouton: BoekStart Babyboekje van het Jaar is een prentenboekje zowel voor de jongste baby’s als voor de oudere broer of zus. Het heeft veel mogelijkheden om zelfs een hele BoekStartbijeenkomst mee te vullen. We eindigen het voorlezen met een lief slaapliedje voor de kleine koala.
  • Tijger, waar ben je? – Ingela P. Arrhenius: Dit is er één uit de bekende reeks van flapjesboeken. Wat is er immers leuker dan kiekeboe spelen? Door het kiekeboespel op te bouwen én steeds terug te laten komen met hetzelfde eenvoudige liedje, kan iedereen snel meezingen én worden kinderen uitgedaagd de klanken mee te doen. Ouders zijn vaak verbaasd hoe betrokken hun (zeer) jonge kindje al kan zijn als je zo voorleest!

Je ontvangt de instructie* volledig uitgewerkt en als voorbeeld op video. Het is zowel geschikt voor de bibliotheekmedewerker zonder veel muzikale ervaring als voor wie al wel veel aan muziek doet. Ook voor de Muziek op Schootdocent die je misschien uitnodigt op je locatie is het een inspiratiebron.

*De instructie is vanaf eind april 2023 beschikbaar in de Toolkit BoekStartdag.

Félice van der Sande verzorgt al 10 jaar het maandelijkse babylezen bij DOK in Delft, wat altijd druk bezocht wordt. Ze is Muziek op Schootdocent en auteur & trainer van Het Muziekkwartier, met workshops en cursussen voor iedereen die werkt met kinderen van 0-4 jaar en meer met muziek wil doen. Door bibliotheken worden de workshops ‘Van zingen naar spreken’ of ‘Er zit muziek in mijn boek!’ vaak gekozen. Deze workshops zijn geschikt voor bibliotheekmedewerkers, pedagogisch medewerkers in de voorschoolse kinderopvang en kleuterleerkrachten. Neem contact op voor meer informatie of kijk op de website van Het Muziekkwartier.