Media Ukkie Dagen 2021: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Gepubliceerd op: 2 februari 2021 17:36

In het mediagebruik van het kind ligt meer dan wat je (als ouder) misschien op het eerste oog ziet. Het is onderdeel van de opvoeding. Door samen van media te genieten kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt. Het thema van de Media Ukkie Dagen 2021 is daarom: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

Jonge kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ razendsnel te vinden. Ze swipen op de tablet of smartphone zo naar hun favoriete filmpje of app. Kinderen beleven hier veel plezier aan en voor ouders geeft het af en toe een momentje voor jezelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig.

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april 2021 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tijdens deze campagne tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin. We geven antwoord op vragen, zoals: hoe kan je als gezin samen plezier beleven aan media? Welke inhoud past goed bij je kind? Hoe kan je je kind veilig begeleiden op de tablet? En hoe zorg je voor de juiste balans in momenten met en zonder media?

Professionals en organisaties
Ieder jaar spelen bibliotheken, de kinderopvang, opvoedorganisaties en basisscholen een belangrijke rol tijdens de Media Ukkie dagen. Een belangrijk onderdeel van de campagne zijn de activiteiten die plaatsvinden door het hele land. Doet jouw organisatie dit jaar weer mee? Deelnemen aan de campagne kan op verschillende manieren. Op de campagnewebsite vind je tips en inspiratie.

Meer informatie? Bekijk mediaukkiedagen.nl en de BoekStartPro Toolkit Mediaopvoeding.
In aanloop naar de campagne worden mooie handvatten uitgereikt, klik hier om meer te lezen.