Mediaopvoeding

Kinderen groeien op met allerlei soorten media; van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Media zijn leuk en een kind kan er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan.

Door verantwoord gebruik van digitale media worden jonge kinderen voorbereid op de hedendaagse informatiemaatschappij. Deze media moeten echter niet in de plaats komen van ‘echte’ boeken; het voorlezen met een digitaal prentenboek of app geeft een andere beleving dan uit een ‘papieren’ boek. Het is belangrijk dat jonge kinderen hun zintuigen ontwikkelen door fysiek ontdekken. Wel vullen boeken en digitale prentenboeken of apps elkaar goed aan, mits zij op de juiste wijze worden gebruikt. Samen met een volwassene, die onder woorden kan brengen wat kinderen ervaren. Vanaf twee jaar kunnen digitale media een aanvulling zijn op hun spel. Kijk hier voor tips over digitale media (wordt momenteel geactualiseerd). 

Veel opvoedvragen gaan dan ook over het mediagebruik van kinderen. Ouders willen hun kind goed begeleiden maar weten niet altijd hoe. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

Kijk ook in de Toolkit: Mediaopvoeding.

 

Zo zet je MediaDiamant in

Mediaopvoeding