Home

Bibliotheek

Het doel van BoekStart is ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de Bibliotheek te laten ontdekken. 

Kinderopvang

BoekStart in de kinderopvang is bedoeld om kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief met boeken en lezen in aanraking te laten komen via de kinderopvang.

Jeugdgezondheidszorg

Om alle ouders goed te informeren over BoekStart is persoonlijk contact over het belang van voorlezen het meest effectief. Daarom werkt BoekStart samen met het consultatiebureau en de kraamzorg. 

Laatste nieuws

 • De Grote Vriendelijke Podcast lanceert programma met kinderboekennieuws

  De makers van De Grote Vriendelijke Podcast lanceren een nieuw programma: De Grote Vriendelijke Update. Hierin zetten zij de laatste ontwikkelingen en het nieuws rond jeugdliteratuur op een rij. De Grote...

  20 januari 2021

  Bekijk details van De Grote Vriendelijke Podcast lanceert programma met kinderboekennieuws

 • Monitormeting BoekStart 2020-2021 langer open

  De Monitor BoekStart (en ook die van de Bibliotheek op school po) staat vanwege de huidige lockdown twee weken langer open. De sluitingsdatum voor Monitor BoekStart is 12 maart 2021.

  20 januari 2021

  Bekijk details van Monitormeting BoekStart 2020-2021 langer open

 • Trainingen (online en fysiek) voorjaar 2021

  We hebben door de coronamaatregelen veel moeten reorganiseren ronde de opleidingen van BoekStart en de Bibliotheek op school. De training Meertaligheid bij de Bibliotheek op school van afgelopen najaar...

  19 januari 2021

  Bekijk details van Trainingen (online en fysiek) voorjaar 2021

 • Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep!

  Bij de leesbevorderende activiteiten op de groep staan het voorlezen en het werken met boeken centraal: dagelijks voorlezen en praten over boeken. Rondom het voorlezen kun je verschillende activiteiten...

  11 januari 2021

  Bekijk details van Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep!

 • TastTasje goed ontvangen door jonge ouders

  In juni 2019 werd in het Kinderboekenmuseum in Den Haag het eerste TastTasje voor jonge blinde en slechtziende kinderen uitgereikt. Bibliotheekservice Passend Lezen (BPL), Visio en Bartiméus blijven het...

  11 januari 2021

  Bekijk details van TastTasje goed ontvangen door jonge ouders

Thema's

Bij BoekStart zijn er een aantal thema's die extra aandacht vragen.

Taalarme gezinnen

In het ene gezin wordt meer gepraat dan in het andere. Kinderen uit gezinnen waar weinig gepraat wordt, hebben in hun eerste jaren veel minder kans om een flinke woordenschat te ontwikkelen. 

Ouderpartnerschap

Kinderen die aangemoedigd worden om te lezen en die ouders hebben die veel voorlezen, maken meer 'lees-kilometers'. Daardoor worden ze beter in lezen en lezen ze met meer plezier.

Mediaopvoeding

Kinderen komen op jonge leeftijd in aanraking met verschillende media. Met en zonder scherm. Hoe zorgen we samen voor balans?
 

Voorlezen aan baby's

Baby's vinden samen boekjes kijken leuk.

 

BoekStartapp

Begin vroeg met voorlezen

Dat geeft een voorsprong!