Home

Bibliotheek

Het doel van BoekStart is ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de Bibliotheek te laten ontdekken. 

Kinderopvang

BoekStart in de kinderopvang is bedoeld om kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief met boeken en lezen in aanraking te laten komen via de kinderopvang.

Jeugdgezondheidszorg en geboortezorg

Om alle ouders goed te informeren over BoekStart is persoonlijk contact over het belang van voorlezen het meest effectief. Daarom werkt BoekStart samen met het consultatiebureau en de kraamzorg. 

Laatste nieuws

 • E-learning voor Kraamzorg

  Niet alleen de Jeugdgezondheidszorg maar ook de Kraamzorg moedigt ouders aan om met hun baby boekjes te bekijken. Om kraamverzorgenden hierbij te helpen, heeft Stichting Lezen in het kader van het programma...

  8 juni 2021

  Bekijk details van E-learning voor Kraamzorg

 • BoekStartwebinar Boeken- en voorleestips

  Welke stoffen- en kartonboekjes zijn geschikt voor baby’s? Welke aanwijs- en woordenschatboeken zijn leuk om voor te lezen aan dreumesen? Stichting Lezen organiseert in aanloop naar de eerste landelijke...

  2 juni 2021

  Bekijk details van BoekStartwebinar Boeken- en voorleestips

 • Landelijk BoekStartdag op 19 juni gaat (online) door!

  Op zaterdag 19 juni 2021 organiseert BoekStart samen met de bibliotheken voor het eerst een landelijke BoekStartdag. De BoekStartdag is dé gelegenheid om in de Bibliotheek de allerjongste bezoekers en...

  19 april 2021

  Bekijk details van Landelijk BoekStartdag op 19 juni gaat (online) door!

 • BoekStart gelanceerd op St. Eustatius

  Met een subsidie van OCW is op St. Eustatius het programma 'Babies love Books' van start gegaan naar voorbeeld van het Nederlandse BoekStart met de bekende BoekStartkoffertjes.

  19 april 2021

  Bekijk details van BoekStart gelanceerd op St. Eustatius

 • VVE doelgroep ondervindt onevenredig veel nadeel van de lockdowns

  Het wegvallen van voor- en vroegschoolse educatie (VVE) tijdens de coronacrisis betekent een achteruitgang van de cognitieve ontwikkeling, vooral bij kinderen uit kansarme milieus. Dat blijkt uit Brits...

  12 april 2021

  Bekijk details van VVE doelgroep ondervindt onevenredig veel nadeel van de lockdowns

Thema's

Taalarme gezinnen

In het ene gezin wordt meer gepraat dan in het andere. Kinderen uit gezinnen waar weinig gepraat wordt, hebben in hun eerste jaren veel minder kans om een flinke woordenschat te ontwikkelen. 

Ouderpartnerschap

Kinderen die aangemoedigd worden om te lezen en die ouders hebben die veel voorlezen, maken meer 'lees-kilometers'. Daardoor worden ze beter in lezen en lezen ze met meer plezier.

Meertaligheid

Het voorlezen en het praten over het boek gaat het beste in de taal die je vloeiend spreekt. De moedertaal verbindt ouders sterk met hun kindje.

Kinderen met speciale behoeften

Ouder van baby's en kinderen met ontwikkelingsuitdagingen hebben bij het voorlezen aanvullende ondersteuning, advies en nuttige tips nodig.

Mediaopvoeding

Kinderen komen op jonge leeftijd in aanraking met verschillende media. Met en zonder scherm. Hoe zorgen we samen voor balans?

Voorlezen aan baby's

Baby's vinden samen boekjes kijken leuk.

 

BoekStartapp

Begin vroeg met voorlezen

Dat geeft een voorsprong!