Home

Bibliotheek

Het doel van BoekStart is ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de Bibliotheek te laten ontdekken. 

Kinderopvang

BoekStart in de kinderopvang is bedoeld om kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief met boeken en lezen in aanraking te laten komen via de kinderopvang.

Jeugdgezondheidszorg en geboortezorg

Om alle ouders goed te informeren over BoekStart is persoonlijk contact over het belang van voorlezen het meest effectief. Daarom werkt BoekStart samen met het consultatiebureau en de kraamzorg. 

Laatste nieuws

 • Jubileumactie en nieuwe app voor 15-jarige VoorleesExpress

  De VoorleesExpress is al vijftien jaar een begrip in Nederland. Al bijna 40.000 gezinnen hebben via dit programma hun taalvaardigheden verbeterd. De VoorleesExpress viert het jubileum met een speciale...

  22 september 2021

  Bekijk details van Jubileumactie en nieuwe app voor 15-jarige VoorleesExpress

 • Landelijke BoekStartdag: volgend jaar weer!

  De omstandigheden vanwege corona zorgden voor grote onzekerheid of de landelijke BoekStartdag, die al een keer was uitgesteld, kon doorgaan op zaterdag 19 juni. De bibliotheken waren nog maar enkele weken...

  8 september 2021

  Bekijk details van Landelijke BoekStartdag: volgend jaar weer!

 • Vertalingen en vertelplaten bij het Prentenboek van het Jaar

  Lezen en voorlezen in de moedertaal wordt steeds meer gezien als een verrijking. Daarom biedt de Leescoalitie gratis vertalingen aan in het Turks, Arabisch en Pools van het Prentenboek van het Jaar 2022...

  2 september 2021

  Bekijk details van Vertalingen en vertelplaten bij het Prentenboek van het Jaar

 • Thema #MUD22 bekend: Swipe, stap, sprong

  Het thema voor de Media Ukkie Dagen (25 maart t/m 1 april 2022) is bekend: Swipe, stap, sprong! De Media Ukkie Dagen zijn een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Tijdens deze dagen wordt nog eens extra...

  18 augustus 2021

  Bekijk details van Thema #MUD22 bekend: Swipe, stap, sprong

 • Aan de slag

  De Leescoalitie heeft najaar 2020 de noodklok geluid en het ministerie van OCW opgeroepen tot een ambitieus Leesoffensief. Deze oproep vindt weerklank in het hele land: provincies, gemeenten, scholen,...

  15 juli 2021

  Bekijk details van Aan de slag

Thema's

Taalarme gezinnen

In het ene gezin wordt meer gepraat dan in het andere. Kinderen uit gezinnen waar weinig gepraat wordt, hebben in hun eerste jaren veel minder kans om een flinke woordenschat te ontwikkelen. 

Ouderpartnerschap

Kinderen die aangemoedigd worden om te lezen en die ouders hebben die veel voorlezen, maken meer 'lees-kilometers'. Daardoor worden ze beter in lezen en lezen ze met meer plezier.

Meertaligheid

Het voorlezen en het praten over het boek gaat het beste in de taal die je vloeiend spreekt. De moedertaal verbindt ouders sterk met hun kindje.

Kinderen met speciale behoeften

Ouder van baby's en kinderen met ontwikkelingsuitdagingen hebben bij het voorlezen aanvullende ondersteuning, advies en nuttige tips nodig.

Mediaopvoeding

Kinderen komen op jonge leeftijd in aanraking met verschillende media. Met en zonder scherm. Hoe zorgen we samen voor balans?

Voorlezen aan baby's

Baby's vinden samen boekjes kijken leuk.

 

BoekStartapp

Begin vroeg met voorlezen

Dat geeft een voorsprong!