Nieuws

Resultaat 1 - 10 (van 213)

 • Handleiding Organiseer een meertalig voorleesontbijt (2022) Bekijk details

  18 november 2021

  Op 26 januari beginnen De Nationale Voorleesdagen 2022, die traditioneel van start gaan met Het Nationale Voorleesontbijt. Van plan om een Voorleesontbijt in de Bibliotheek te organiseren? Misschien kun je er een meertalige voorleesactiviteit van maken! De Leescoalitie stelde in samenwerking met Probiblio en Meertalig.nl een handleiding samen.

  Bekijk details van Handleiding Organiseer een meertalig voorleesontbijt (2022)

 • Landelijke analyse Monitor BoekStart 2020 Bekijk details

  8 november 2021

  Sinds 2015 voert DESAN Research Solutions in opdracht van Stichting Lezen de Monitor BoekStart uit. Aan de meting over 2020 hebben 781 locaties meegedaan. In de landelijke analyse worden de belangrijkste ontwikkelingen over de afgelopen vier jaar besproken en de meest opvallende uitkomsten van de laatste meting.

  Bekijk details van Landelijke analyse Monitor BoekStart 2020

 • Aankondiging webinar: vernieuwde Monitor BoekStart Bekijk details

  8 november 2021

  Op maandag 29 november is er van 9.30 tot 11 uur een webinar Monitor BoekStart waarin een toelichting wordt gegeven op de belangrijkste wijzigingen in het beheer en in de vragenlijsten.

  Bekijk details van Aankondiging webinar: vernieuwde Monitor BoekStart

 • Filmpje met tips over (voor)lezen met slechtziende en blinde kinderen Bekijk details

  12 oktober 2021

  In de film 'Leesplezier' spelen slechtziende en blinde kinderen de hoofdrol. Zij vertellen hoe zij lezen, welke leesvorm zij gebruiken en wat zij leuk vinden aan lezen. De kleintjes in de film laten zich heerlijk voorlezen uit aansprekende boeken met mooie (soms tastbare illustraties). Rode draad door het verhaal zijn vijf tips om lezen en voorlezen met kinderen met een visuele beperking leuker te maken.

  Bekijk details van Filmpje met tips over (voor)lezen met slechtziende en blinde kinderen

 • Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep! Bekijk details

  7 oktober 2021

  Bij de leesbevorderende activiteiten op de groep staan het voorlezen en het werken met boeken centraal: dagelijks voorlezen en praten over boeken. Rondom het voorlezen kun je verschillende activiteiten bedenken met een goed gekozen prentenboek als uitgangspunt. Ook met de allerjongsten.

  Bekijk details van Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep!

 • BoekStart voor jou! nr 31 online Bekijk details

  6 oktober 2021

  BoekStart voor jou! - nummer 31 staat online. Weer boordevol boekentips en achtergrondinformatie over voorlezen en taalontwikkeling. Met doorklikpagina’s, links naar filmpjes en interessante websites.

  Bekijk details van BoekStart voor jou! nr 31 online

 • Jubileumactie en nieuwe app voor 15-jarige VoorleesExpress Bekijk details

  22 september 2021

  De VoorleesExpress is al vijftien jaar een begrip in Nederland. Al bijna 40.000 gezinnen hebben via dit programma hun taalvaardigheden verbeterd. De VoorleesExpress viert het jubileum met een speciale actie. Initiatieven die op een vergelijkbare manier werken aan de taalontwikkeling van kinderen bij gezinnen thuis mogen een jaar lang gratis gebruikmaken van de ondersteunende materialen van stichting VoorleesExpress. Voor vrijwilligers verschijnt er een app vol tips en de mogelijkheid om ervaringen...

  Bekijk details van Jubileumactie en nieuwe app voor 15-jarige VoorleesExpress

 • Landelijke BoekStartdag: volgend jaar weer! Bekijk details

  8 september 2021

  De omstandigheden vanwege corona zorgden voor grote onzekerheid of de landelijke BoekStartdag, die al een keer was uitgesteld, kon doorgaan op zaterdag 19 juni. De bibliotheken waren nog maar enkele weken open en groepen waren nog niet welkom. Fantastisch dat desondanks bijna de helft van de bibliotheken, in een mooie verdeling over het land, met enthousiasme en veel creativiteit hebben deelgenomen aan de landelijke BoekStartdag!

  Bekijk details van Landelijke BoekStartdag: volgend jaar weer!

 • Vertalingen en vertelplaten bij het Prentenboek van het Jaar Bekijk details

  2 september 2021

  Lezen en voorlezen in de moedertaal wordt steeds meer gezien als een verrijking. Daarom biedt de Leescoalitie gratis vertalingen aan in het Turks, Arabisch en Pools van het Prentenboek van het Jaar 2022 Maar eerst ving ik een monster. Zo kan je straks ook meertalige kinderen en hun (groot)ouders betrekken bij De Nationale Voorleesdagen. Tegen betaling zijn er ook vertelplaten verkrijgbaar.

  Bekijk details van Vertalingen en vertelplaten bij het Prentenboek van het Jaar

 • Thema #MUD22 bekend: Swipe, stap, sprong Bekijk details

  18 augustus 2021

  Het thema voor de Media Ukkie Dagen (25 maart t/m 1 april 2022) is bekend: Swipe, stap, sprong! De Media Ukkie Dagen zijn een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Tijdens deze dagen wordt nog eens extra aandacht gegeven aan mediaopvoeding van het jonge kind. Met het thema ‘Swipe, stap, sprong’ wordt antwoord gegeven op vragen als: hoe begeleid je een kind stap voor stap in de digitale wereld? En hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt?

  Bekijk details van Thema #MUD22 bekend: Swipe, stap, sprong