Nieuws

Resultaat 1 - 10 (van 125)

 • Woeste Willem (Geef een prentenboekcadeau) voorgelezen in ruim 20 talen

  3 juni 2020

  Om het prentenboek 'Woeste Willem' toegankelijk te maken voor alle kinderen die opgroeien in Nederland heeft stichting VoorleesExpress het initiatief genomen om audio-vertalingen te maken van dit prentenboek dat centraal staat in de campagne Geef een prentenboek cadeau. Een grote groep vrijwilligers heeft 'Woeste Willem' in een andere taal of dialect vertaald en voorgelezen.

  Bekijk details van Woeste Willem (Geef een prentenboekcadeau) voorgelezen in ruim 20 talen

 • Voorleesplezier! Folder over voorlezen aan slechtziende en blinde kinderen

  28 mei 2020

  Bartiméus | Koninklijke Visio ontwikkelde een folder voor ouders over voorlezen aan slechtziende en blinde kinderen.

  Bekijk details van Voorleesplezier! Folder over voorlezen aan slechtziende en blinde kinderen

 • Uitgebreid kinderopvangpakket bij De Nationale Voorleesdagen

  18 mei 2020

  Ieder jaar ontvangen alle kinderdagverblijven en peutergroepen in december een gratis promotiepakket voor De Nationale Voorleesdagen. Dit jaar is er ook een uitgebreider kinderopvangpakket met uitgewerkte lessen bij de Prentenboek Top 10. Daarmee kunnen pedagogisch medewerkers van het voorlezen een rijke activiteit maken. Verder zit in het pakket de unieke mini-editie van 'Coco kan het!', het Prentenboek van het Jaar 2021, en een voorleesknuffel van de schattige hoofdpersoon Coco.

  Bekijk details van Uitgebreid kinderopvangpakket bij De Nationale Voorleesdagen

 • Leesbevordering kinderopvang: belang onderkend, onvoldoende verankerd in beleid

  18 mei 2020

  Uit recent onderzoek van Stichting Lezen blijkt dat het belang van leesbevordering in de kinderopvang onderkend wordt. Toch wordt dit nog lang niet altijd verankerd in beleid.

  Bekijk details van Leesbevordering kinderopvang: belang onderkend, onvoldoende verankerd in beleid

 • Handreiking BoekStart bij protocollen COVID-19 vanaf 11 mei

  14 mei 2020

  Vanaf 11 mei zijn de bibliotheken weer (gedeeltelijk) open voor het lenen van boeken en kunnen kinderen naar de kinderopvang gebracht worden. Dat maakt het weer mogelijk om BoekStartkoffertjes uit te reiken in de Bibliotheek en contact te leggen met de kinderopvang en het consultatiebureau. Het SPN-Kernteam BoekStart maakte een handreiking voor BoekStart bij protocollen kinderopvang, JGZ en VOB.

  Bekijk details van Handreiking BoekStart bij protocollen COVID-19 vanaf 11 mei

 • Opstarten BoekStart in Bibliotheek, kinderopvang en consultatiebureau

  23 april 2020

  Ervan uitgaande dat bibliotheken vanaf 20 mei weer opengaan, zijn zij ruim twee maanden dicht geweest en konden ouders van baby’s in die tijd geen BoekStartkoffertje ophalen. Omgerekend zijn dit zo’n 10.000 baby’s die we missen. De vraag is of ouders in deze periode een brief of waardebon hebben gehad en of ouders het ophalen van het BoekStartkoffertje nog op het netvlies hebben staan.

  Bekijk details van Opstarten BoekStart in Bibliotheek, kinderopvang en consultatiebureau

 • Praten over het coronavirus

  23 april 2020

  Hoe praat je met jonge kinderen over de coronacrisis? Het coronavirus heeft ons hele dagelijkse leven in korte tijd ingrijpend veranderd en we weten nog niet hoelang dit zo zal duren. We zijn er allemaal veel mee bezig en ook voor kinderen is het spannend.

  Bekijk details van Praten over het coronavirus

 • De Digitale Voorleestas

  21 april 2020

  De kinderopvang, de scholen en de bibliotheken zijn nog steeds dicht, de voorleesvrijwilligers kunnen niet meer bij hun gezinnen op bezoek. Maar we willen nog steeds het voorleesplezier stimuleren in gezinnen. Op afstand. De Digitale Voorleestas kan ouders ondersteunen om een voorleesmoment te creëren!

  Bekijk details van De Digitale Voorleestas

 • Monitor BoekStart in de kinderopvang: promofilm en webinar

  15 april 2020

  Om bibliotheken te ondersteunen bij het inzetten van de Monitor BoekStart in de kinderopvang hebben we de afgelopen tijd twee nieuwe tools ontwikkeld. Kees Broekhof en Nicolien de Pater hebben het webinar 'Masterclass analyse monitorgegevens BoekStart in de kinderopvang' gegeven en er is een promotiefilm over het belang van de Monitor.

  Bekijk details van Monitor BoekStart in de kinderopvang: promofilm en webinar

 • 'Coco kan het!' verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021

  8 april 2020

  'Coco kan het!', geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen (Uitgeverij Gottmer) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 20 januari 2021 landelijk worden gestart met Het Nationale Voorleesontbijt. Naast dit boek heeft het comité van jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek Top 10 negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2019.

  Bekijk details van 'Coco kan het!' verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021