Nieuws

Resultaat 1 - 10 (van 207)

 • Jubileumactie en nieuwe app voor 15-jarige VoorleesExpress Bekijk details

  22 september 2021

  De VoorleesExpress is al vijftien jaar een begrip in Nederland. Al bijna 40.000 gezinnen hebben via dit programma hun taalvaardigheden verbeterd. De VoorleesExpress viert het jubileum met een speciale actie. Initiatieven die op een vergelijkbare manier werken aan de taalontwikkeling van kinderen bij gezinnen thuis mogen een jaar lang gratis gebruikmaken van de ondersteunende materialen van stichting VoorleesExpress. Voor vrijwilligers verschijnt er een app vol tips en de mogelijkheid om ervaringen...

  Bekijk details van Jubileumactie en nieuwe app voor 15-jarige VoorleesExpress

 • Landelijke BoekStartdag: volgend jaar weer! Bekijk details

  8 september 2021

  De omstandigheden vanwege corona zorgden voor grote onzekerheid of de landelijke BoekStartdag, die al een keer was uitgesteld, kon doorgaan op zaterdag 19 juni. De bibliotheken waren nog maar enkele weken open en groepen waren nog niet welkom. Fantastisch dat desondanks bijna de helft van de bibliotheken, in een mooie verdeling over het land, met enthousiasme en veel creativiteit hebben deelgenomen aan de landelijke BoekStartdag!

  Bekijk details van Landelijke BoekStartdag: volgend jaar weer!

 • Vertalingen en vertelplaten bij het Prentenboek van het Jaar Bekijk details

  2 september 2021

  Lezen en voorlezen in de moedertaal wordt steeds meer gezien als een verrijking. Daarom biedt de Leescoalitie gratis vertalingen aan in het Turks, Arabisch en Pools van het Prentenboek van het Jaar 2022 Maar eerst ving ik een monster. Zo kan je straks ook meertalige kinderen en hun (groot)ouders betrekken bij De Nationale Voorleesdagen. Tegen betaling zijn er ook vertelplaten verkrijgbaar.

  Bekijk details van Vertalingen en vertelplaten bij het Prentenboek van het Jaar

 • Thema #MUD22 bekend: Swipe, stap, sprong Bekijk details

  18 augustus 2021

  Het thema voor de Media Ukkie Dagen (25 maart t/m 1 april 2022) is bekend: Swipe, stap, sprong! De Media Ukkie Dagen zijn een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Tijdens deze dagen wordt nog eens extra aandacht gegeven aan mediaopvoeding van het jonge kind. Met het thema ‘Swipe, stap, sprong’ wordt antwoord gegeven op vragen als: hoe begeleid je een kind stap voor stap in de digitale wereld? En hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt?

  Bekijk details van Thema #MUD22 bekend: Swipe, stap, sprong

 • Aan de slag Bekijk details

  15 juli 2021

  De Leescoalitie heeft najaar 2020 de noodklok geluid en het ministerie van OCW opgeroepen tot een ambitieus Leesoffensief. Deze oproep vindt weerklank in het hele land: provincies, gemeenten, scholen, bibliotheken en kinderopvang bundelen de krachten om op lokaal of provinciaal niveau een Leesoffensief vorm te geven. Om de strategische gesprekken met het onderwijs, de kinderopvang en de gemeente nog meer kracht bij te zetten, biedt Stichting Lezen de video Aan de slag met BoekStart en de Bibliotheek...

  Bekijk details van Aan de slag

 • Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep! Bekijk details

  14 juli 2021

  Bij de leesbevorderende activiteiten op de groep staan het voorlezen en het werken met boeken centraal: dagelijks voorlezen en praten over boeken. Rondom het voorlezen kun je verschillende activiteiten bedenken met een goed gekozen prentenboek als uitgangspunt. Ook met de allerjongsten.

  Bekijk details van Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep!

 • Groeikaarten: in gesprek met ouders van jonge kinderen Bekijk details

  28 juni 2021

  De Groeikaarten zijn ontworpen om de ontwikkeling van jonge kinderen te kunnen stimuleren. Ze worden gebruikt als gesprekstool voor (aanstaande) professionals en vrijwilligers om ouders laagdrempelige tips te geven.

  Bekijk details van Groeikaarten: in gesprek met ouders van jonge kinderen

 • Webinar Leesplezier! Lezen met kinderen met een visuele of verstandelijke beperking Bekijk details

  28 juni 2021

  Voor kinderen met een visuele of verstandelijke beperking zijn niet altijd passende verhalen of boeken te vinden. In het webinar op vrijdag 2 juli geven we tips over hoe je (voor)lezen tot een extra leuke belevenis kunt maken. Ook reiken we verschillende voorleesverhalen aan.

  Bekijk details van Webinar Leesplezier! Lezen met kinderen met een visuele of verstandelijke beperking

 • BoekStart voor jou! vernieuwd en nu online Bekijk details

  16 juni 2021

  BoekStart voor jou! - nummer 30 staat online in een geheel nieuwe – dynamische – vormgeving!

  Bekijk details van BoekStart voor jou! vernieuwd en nu online

 • BOEKSTARTDAG IN DE BIBLIOTHEEK Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman opent BoekStartdag Bekijk details

  16 juni 2021

  Stichting Lezen organiseert zaterdag 19 juni voor het eerst de landelijke BoekStartdag. Op deze dag heten alle bibliotheken jonge gezinnen met baby’s en peuters extra hartelijk welkom en biedt een aantrekkelijk (online) programma of activiteit. De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman opent de BoekStartdag met een online oproep aan alle ouders van jonge kinderen om het BoekStartkoffertje op te halen en hun kinderen gratis lid te maken van de Bibliotheek.

  Bekijk details van BOEKSTARTDAG IN DE BIBLIOTHEEK Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman opent BoekStartdag