Activiteiten

Vroeg beginnen met voorlezen is belangrijk. Uit wetenschappelijk onderzoek, blijkt dat baby’s die op de leeftijd van 15 maanden worden voorgelezen significant meer woorden kennen dan baby’s die niet worden voorgelezen. De positieve effecten van voorlezen op jonge leeftijd zijn dat baby’s brabbelen bij het voorlezen, meer dan bij andere activiteiten, en het voorlezen leidt tot meer taalproductie tussen ouder en kind, wat de taalontwikkeling stimuleert.

Voorlezen

Baby's houden van boeken! Daarom zijn de voorleesconsulent van de bibliotheek en de voorleescoördinator in de kinderopvang onmisbaar. Zij zorgen voor een goede actuele collectie boeken, digitale prentenboeken en apps. Samen werken zij ook aan het dagelijkse voorlezen en praten over boeken, bij voorkeur aansluitend bij landelijke leescampagnes. Zoals De Nationale Voorleesdagen en de Kinderboekenweek

Mediawijs

De allerkleinsten weten hun weg in de digitale wereld razendsnel te vinden. Dreumesen, peuters en kleuters swipen zo naar hun favoriete filmpjes en apps. Maar, mediavaardig maakt nog niet mediawijs. Jonge kinderen hebben nog moeite om te begrijpen wat ze op een scherm zien. Om uiteindelijk mediawijs te worden is de uitleg en begeleiding van ouders en andere opvoeders heel belangrijk. Tijdens de Media Ukkie Dagen organiseren bibliotheken, CJG’s en andere organisaties activiteiten, delen tips en brengen het belang van mediaopvoeding onder de aandacht bij ouders en professionele opvoeders.   

Met digitale prentenboeken leert een kleuter zes nieuwe woorden in een half uur en wordt zijn verhaalbegrip verstevigd.