Meertaligheid

Ouders kunnen het beste voorlezen in hun moedertaal. Het heeft het meest effect als er wordt voorgelezen in de eigen taal; de taal die iemand het best beheerst. Want het voorlezen en het praten over het boek gaat veel beter in de taal die je vloeiend spreekt. De moedertaal verbindt ouders sterk met hun kindje. Dat zorgt voor samen meer ontspanning en plezier dan als je steeds naar woorden moet zoeken. Want dat is het allerbelangrijkst: het samen van een boekje genieten!

Ook biedt de taal die vloeiend wordt gesproken een kind een beter ‘raamwerk’ om zijn taal goed te ontwikkelen. Het kind leert al veel woorden en begrippen in een andere taal dan het Nederlands. Straks op school kunnen de geleerde woorden gemakkelijk vervangen worden door de Nederlandse woorden. Want het kind kent de betekenis al: hij hoeft er alleen nog maar het Nederlandse woord voor te leren.

Meertalig voorlezen werkt!

Voorlezen heeft een positief effect op kinderen. Wat gebeurt er als ouders in hun eigen taal voorlezen? Zijn die voordelen er dan nog steeds? Het antwoord daarop is volmondig ja. In Voorlezen stimuleren in meertalige gezinnen staan achtergronden en praktische tips voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten basisonderwijs.

Meertaligheid in beeld

Doel van deze clip is om meertaligheid bespreekbaar te maken. Wat is meertaligheid eigenlijk? Klik hier voor meer video's en achtergroindinformatie.

De Voorleestrom in elf talen!

Zing mee met het BoekStartvoorleesliedje De Voorleestrom, een liedje in elf talen! Omdat er in ons land veel verschillende talen gesproken worden, is het liedje door bekende artiesten vertaald en gezongen.
Kijk en luister hier.

 

Langaroo

Een speelse online wereld in vijf talen voor ouders en jonge kinderen: Langaroo biedt een online omgeving waar ouders met hun kind (2-6 jaar) samen eilanden veroveren door goed te kijken naar mooie animaties en video’s en opdrachten te doen. Op een heel speelse manier komen ze in aanraking met veel talen en gaan ze samen in gesprek. Neem een kijkje op Langaroo.org.

 

Kijk ook op meertalig.nl.