Baby's eerste speel- en voelboek

Dit is een robuust boek. En dat voor een baby? Laten we zeggen dat de baby dan al enige ervaring met boeken heeft, ongeveer 1 jaar oud is en een echt onderzoekertje.

Grote boeken zijn voor kleine armpjes meestal niet zo handig, maar dit boek heeft veilige afgeronde hoeken en het kan tegen een stootje. Het zit vol verrassingen: kleuren, vormen, doorkijkjes, spiegeltjes en aantrekkelijke voelmaterialen. Het is spannend om te kijken: wat piept er door dit gaatje? Hoe ziet die vlinder eruit? Waar is de grommende leeuw? En het is spannend om te voelen: gladde visjes, bobbelige wolken, ribbelige vierkanten, een zacht stofje en een glanzend vlak.

Vooraf
Het lezen van dit boek is vooral het ontdekken van al die verschillende dingen die er in het boek verwerkt zijn. Het lijkt het gemakkelijkst als het kleintje het boek voor zich op een tafel heeft liggen. Laat het kindje op de eigen manier het boek onderzoeken. Door welk element is het geboeid? Misschien is het vooral bezig met kijken. Bij alle onderwerpen staat wel iets van tekst zoals: 'broem, broem daar gaan we' of 'kijk maar' bij de spiegeltjes. Ook wanneer het kind vooral met de handjes allerlei dingen onderzoekt door te voelen, kun je de korte regels lezen: 'voel je de punten van de ster?' of 'voel je mijn warme vacht?'. Door dit te herhalen kan het kindje mee gaan doen, bijvoorbeeld door met je mee te grommen bij het plaatje van de leeuw.

Handenspel
De gaten in het boek zullen kinderen meteen uitnodigen om er hun handje doorheen te steken. Dat zal niet bij elk gat kunnen, maar bij veel gaten toch wel. Past je handje erdoor? Probeer het maar. Hoe ziet het eruit aan de andere kant van het gat waar je hand te voorschijn piept? Het handje steekt door de snuit van een beer of door de kop van een kikker. Soms zullen alleen een paar vingertjes passen. Dat ziet er weer anders uit. Zo kun je het schaapje kriebelen met de vingers en het kindje aaien in de zon met één vingertje!

Aan de gang met voelmateriaal
Als het kleintje plezier beleeft aan het voelen van de verschillende structuren van de materialen kun je dat nog eens extra spannend te maken. Houd de hand voor de oogjes en leg het handje op het voelmateriaal. Dat geeft weer een heel andere sensatie dan wanneer het kind het tegelijkertijd kan bekijken. Je kunt er andere spannende materialen bij pakken om te voelen: een stukje ribkarton, aluminiumfolie, plastic zakje of bubbeltjesplastic. Of je loopt rond met het kindje op zoek naar dingen die glad voelen, of bobbelig of heel lekker zacht.

Boekgegevens
Fiona Land - Baby's eerste speel- en voelboek (Van Holkema & Warendorf)
Het boek maakt deel uit van een uitgebreide serie, waarin onder meer ook verschenen:
Baby's eerste geluidenboek
Baby's eerste kiekeboeboek
Baby's eerste versjesboek
Baby's eerste vrolijke vriendjesboek

Tekst: Elly van der Linden