BOE! Roept Klein Konijn

Het ene geluid is nog leuker dan het andere, het is een lawaai van jewelste. Maar wat is nou het lievelingsgeluid? Welk geluid past het beste bij welk dier?

En, de allerbelangrijkste vraag: welk geluid vindt Klein Konijn nou het allermooist? Boe! roept Klein Konijn is een grappig boek met een heerlijk stapeleffect. Het verrassende einde zal iedereen aan het lachen maken. Het boek nodigt uit om steeds weer voor te lezen en vooral om erop door te gaan.

Vooraf
Dieren zijn in alle soorten en maten veelvuldig te vinden in boeken voor jonge kinderen. Het zal dan ook niet veel moeite kosten om in de bibliotheek of de eigen boekenkast een paar boekjes te vinden waarin boerderijdieren een rol spelen. Let dan op de verschillende soorten illustraties: foto's, tekeningen, dieren met en zonder kleren, dieren in hun stal of in een andere omgeving. Leg deze boeken zo neer dat de kinderen er lekker in kunnen kijken en grasduinen. Het lokt gesprekjes uit over de eigenschappen van de dieren, de geluiden en de vacht en andere uiterlijke kenmerken.

Voorlezen
Het boek heeft mooie, grote en duidelijke platen en weinig tekst en is dus vrij eenvoudig aan een groep kinderen voor te lezen. Laat de kinderen tijdens het voorlezen lekker meeroepen: bèè, knor of ia. En dan weer concentratie voor de volgende bladzijde: waar het volgende geluid wordt geïntroduceerd. Voordat je de laatste pagina omslaat, wordt er eerst geraden welk geluid Klein Konijn het mooist vindt.

Naspelen
Het verhaal kan meerdere keren worden voorgelezen en de kinderen zullen de structuur al snel doorhebben. Het is leuk om met handpoppen, knuffels, vingerpopjes of gewoon kleine speelgoeddieren het verhaal na te spelen. Geef zes kinderen zo'n dier in handen en vertel het verhaal met het boek erbij. Na een paar keer zullen de kinderen het helemaal zelf naspelen.

Raadspelletje
Beschrijf de dieren die in het boek voorkomen: wat voor kleur, oren, staart of vel heeft het dier? Welk geluid maakt het? Door ze steeds weer te benoemen zullen ook kinderen die minder taalvaardig zijn, het oppikken. Stop de handpoppen of speelgoeddieren in een doos met deksel, haal er een uit, maar laat hem nog niet aan de kinderen zien. Noem de eigenschappen van dat dier. Degene die het goed heeft, mag de volgende beschrijven.

Bewegen
Ieder dier heeft zo zijn eigen manier van (voort)bewegen. Spreek met elkaar af welke beweging bij welk dier hoort. Je kan ook andere dieren kiezen dan in het boek voorkomen. Roep de naam van het dier, of het geluid dat het maakt en alle kinderen rollen als een varken of flapperen door de ruimte als een eend.

Knutselen
Teken de contouren van de dieren op een vel papier en kopieer dit. Maak propjes van gekleurd crêpepapier in de kleuren van de dieren uit het boek en laat de kinderen de tekening beplakken.

Boekgegevens
Jonathan Allen - BOE! roept Klein Konijn (Van Goor)

Tekst: Lea Kessels

  • Jonathan Allen BOE! roept Klein Konijn

    Klein Konijn is gek op het maken van dierengeluiden. Ze roept heel hard 'Boe'. Dan komt er een kalfje kijken. Samen roepen ze vervolgens 'Bèè'. Prentenboek...

    Gedrukt boek