Hoe doet de haan?

Wil je bij de kleine dreumes oogjes zien die glimmen van plezier? Speel dan het spelletje 'Hoe doet de....?'

Je begrijpt het al. Het spelletje van dieren aanwijzen op een plaatje en het geluid laten horen dat het dier maakt, is een van de bekendste taalspelletjes die er zijn. Van generatie op generatie wordt het gespeeld en het blijkt altijd weer een succes. De dierenboekjes zelf worden telkens in een nieuw en moderner jasje gestoken maar het spel blijft hetzelfde: als de volwassene laat horen hoe de hond blaft, het poesje miauwt en de koe loeit, lacht de dreumes van de pret en gaat meedoen. Meedoen met geluiden gebeurt met het boekje Hoe doet de haan?. Het tweelingboekje Wat doet de dolfijn? gaat om een ander spelletje dat jonge kinderen leuk vinden: gebaren maken en bewegen! Je kunt met je armen spannende dingen doen als je zwemt als een dolfijn, kronkelt als een slang en fladdert als een vlinder.

Vooraf
In beide boekjes staat bij ieder dier een kort rijmpje dat steeds hetzelfde ritme en stramien volgt: er is een vraag en een antwoord. De tekst is bedoeld om rijke taal aan het kind te laten horen, ook al is het nog zo klein en begrijpt het alle woorden (nog) niet. Het zijn stevige kartonboekjes waarvan de bladzijden goed openvallen, met fijn afgeronde hoeken. Dus goed hanteerbaar voor kleine knuistjes. In ieder boekje staan tien dieren. Ze zijn uitgebeeld door scheurwerk met echt Japans origamipapier. De dieren zien er kleurrijk en vriendelijk uit. Zelfs de egel zou je zo over zijn bolletje willen aaien!

Leestip
Als je een dreumes deze boekjes in handen geeft zal die eerst op onderzoek uitgaan. Wat is dit voor een boekje? Sommige kinderen beleven het meest plezier in het openen, bladeren en dichtslaan. Als een verrassing verschijnt er dan telkens een plaatje van een dier. Kinderen die al meer geoefend zijn in het bladeren en openen van een boekje laten zich door het plaatje verleiden om daar langer naar te kijken. Op zo'n moment kun je je kans grijpen om de tekst te lezen. Bij het boekje Hoe doet de haan? begint nu het spel met de dierengeluiden. Bij het boekje Wat doet de dolfijn? begint het spel met de bewegingen en de gebaren.

Idee: Lezen en spelen met Hoe doet de haan?
Lees de tekst van het versje en bedenk dat het kind daardoor veel woorden hoort die allemaal te maken hebben met het dier dat het ziet. Bijvoorbeeld: bij 'de eend' hoort het de woorden 'zwemmen', 'snateren' en 'kwek kwek kwek'. Maak het geluid van de eend. Dat is leuk! Zo doet een eend. En ja hoor... de eendjes die we morgen in het water zien doen ook zo: 'Kwek kwek kwek!'

Idee: Lezen en spelen met Wat doet de dolfijn?
Lees ook uit dit boek de versjes. Je hoort dat er in ieder versje iets gezegd wordt over het dier. De egel heeft een spitse snuit, de dolfijn heeft lieve ogen, de vogel heeft sterke vleugels en de eekhoorn heeft een mooie staart. Wijs aan waar die snuit, die ogen, vleugels en staart te zien zijn. En wat doet de egel? Die schuifelt! Met je gekromde hand maak je een rustig tochtje over de tafel. Zo schuifelt de egel! En de vogel? Die vliegt hoog door de lucht. Spreid je armen en maak vliegbewegingen. Zie je dat? Zo vliegt de vogel door de lucht! Doe maar mee!

Boekgegevens
Elly van der Linden (tekst) en Marianna van Tuinen (illustraties) - Hoe doet de haan? / Wat doet de dolfijn? (Clavis)

Tekst: Elly van der Linden