Hoep, zei de chauffeur

Al meer dan zestig jaar oud en nog steeds springlevend is dit 'Gouden Boekje' over een olijke chauffeur die veel plezier heeft in het rijden met zijn vrachtauto.

Bij wijze van groet laat hij telkens de bak van zijn vrachtauto kiepen. Dat doet hij ook tijdens een plezierig ritje waarbij hij alle dieren van de boerderij laat meerijden: eerst het varken en dan de kip, de eend, de hond en de kat. Die vinden het prachtig want steeds als de bak kiept, glijden de dieren op een kluitje naar beneden tegen de laadklep. Ze hebben veel pret en worden tot slot op de boerderij afgezet. De chauffeur laat de bak voor het laatst kiepen, nu met de klep open, en de dieren glijden de vrachtauto uit. Dat was nog eens een mooie glijbaan!
Dit is een echt voorleesboek voor peuters: één grote plaat per pagina en maar een paar regeltjes tekst. Samen vormen die een leuk, kort verhaaltje dat precies lang genoeg is om de aandacht van driejarigen vast te houden. Nestel je samen met een klein groepje kinderen op de bank zodat ze mee kunnen kijken en genieten van dit echte voorleesverhaal.

Dierengeluiden en meer
De dieren in dit boek laten hun plezier duidelijk horen. Dat werkt aanstekelijk. Peuters kunnen zich heerlijk uitleven als ze dieren nadoen. Blijf bij de vijf dieren uit het boek. Dan valt er heel wat te leren: als een dier iets zegt, is er een speciaal woord voor, net als in het verhaaltje. Een kip kakelt, een eend kwaakt, een hond blaft, een kat mauwt en een varken knort. Gebruik die woorden als je de kinderen vraagt het geluid te maken. Wie kan er kakelen als een kip? Blaffen als een hond? Of kwaken als een eend? Als de kinderen er plezier in krijgen, kun je het spelletje uitbreiden. Wie kan er hinniken als een paard? Tjilpen als een vogel? Of piepen als een muis?

Alle dieren in de kar
Een écht ritje maken, net als de dieren in het boek, is het allerleukst. Je kunt deze activiteit zo uitgebreid maken als je wilt. Begin bijvoorbeeld met het maken van een dierenmasker voor elk kind. Op de site van kinderpleinen.nl vind je inspiratie. Je kunt een masker uitprinten en door de kinderen laten kleuren, of je kunt de kinderen schminken als het dier dat ze willen zijn. Als alle dieren klaar zijn, kunnen ze naar buiten. 'Bestuur' zelf als chauffeur de trekkar en maak met de 'dieren'-kinderen een ritje op het speelplein. Met bijbehorende dierengeluiden, of met een dierenliedje.

Verder lezen
Voor jonge peuters, vanaf een jaar of twee, is er een aanstekelijk groot prentenboek over dieren die een ritje maken: Klipperdeklop (Nicola Smee, Gottmer) over meneer Paard die Poes, Hond, Big en Eend laat rijden op zijn rug. In een gemengde groep kun je beide boeken afwisselen.

Boekgegevens
Myrian (tekst) en Tibor Gergely (illustraties) - Hoep, zei de chauffeur (Rubinstein)

Tekst: Margriet Chorus

  • Myrian Hoep, zei de chauffeur

    De dieren van de boerderij maken een tochtje met een vrachtwagen. Prentenboekje met kleurrijke tekeningen. Vanaf ca. 3 jaar.

    Gedrukt boek