Hop, hop, paardje

Actief bezig zijn met heel jonge kinderen in woord en daad is goed voor hun taalontwikkeling en ook voor de ontwikkeling van hun motoriek.

Met de versjes en beweegspelletjes uit deze met warmte samengestelde bundel gaat dat spelenderwijs! De fraaie illustraties, kleurige collages waaruit verbondenheid spreekt tussen ouder en kind, maken de uitgave nog eens zo aantrekkelijk.

Wiegen en zingen
'Kom kindje, we gaan slapen. Leg je bolletje maar op mijn schouder dan zing ik een liedje voor je.' Het slaapzakje is al aan en de gordijnen zijn dicht. 'Slaap kindje slaap....' klinkt het zachtjes en even later legt een moeder haar kindje neer in het bedje. Nog een aai en een kusje, 'dag, slaap lekker.' Het slaapliedje zal nog een tijdje lekker nazoemen in het kinderlijfje en helpen bij het stilletjes in slaap glijden. Wiegen en zingen tot het slaapje komt, zo worden er al tijden lang kinderen naar bed gebracht.

Samen zingen en spelen
Zingen en spelen horen bij rituelen. We zingen vaste liedjes op vaste momenten van de dag. Veel mensen kennen ze van toen ze zelf kind waren. Die liedjes blijven in het geheugen hangen. Ze worden doorgegeven aan steeds weer nieuwe jonge ouders en opvoeders. En nu is er dit vrolijke boek met kinderliedjes, bakerrijmpjes, wiegeliedjes, kriebelversjes, schootrijmpjes en knuffelliedjes. Oud en vertrouwd. Een klein aantal is eigentijds. Dat ze met liefde zijn verzameld, voel je als je dit boek doorbladert, nieuwsgierig naar welke liedjes en rijmpjes je allemaal kent. Als je de inleidende teksten leest, proef je hoe wijs en waar het is wat daar op speelse toon wordt uitgelegd over het belang en het plezier van samen zingen en spelen. De illustraties laten je vanzelf glimlachen. Kijk maar eens naar de illustratie van de vader die zijn kind helpt bij het leren lopen. Wat een aandacht voor waar ze mee bezig zijn!

Bij alles een versje
Het boek is verdeeld in hoofdstukken van telkens vijf pagina's: 'Schootliedjes', 'Zingen met je handen', 'Op de grond', 'Liedjes over het kinderlijfje', 'Eten', 'In het (zwem)badje', 'Wiegeliedjes en versjes voor het slapengaan'. Het is een handige indeling van soorten liedjes en versjes. Zoek je een versje om op te zeggen als je de baby in het badje laat dobberen? Welk spannend beweegspelletje wil je doen als je samen op het grote speelkleed zit? Of welk liedje kun je zingen als je een dreumes hapjes eten voert?

Leestip
Kruip eens in een hoekje van de bank en bekijk en lees dit boek op je gemak. Proef de zinnen en de woorden, hoor de melodie die ergens verstopt zit in je geheugen, voel het ritme en de bewegingen en stel je voor hoe je dit liedje of versje zult spelen met je kindje. De spelletjes zijn kort en helder beschreven. Weet je niet meer hoe een bepaald wijsje gaat? Het advies in het boek is: beluister een cd met kinderliedjes of vraag het een andere moeder, vriendin of basisschoolkind.

Idee
In het kinderdagverblijf organiseer je om de zoveel tijd een 'zingen op schoot kwartiertje'. Samen met je collega's en met ieder een kind op schoot zingen jullie de liedjes die jullie kennen. Wat een pret als alle kinderen tegelijk het spelletje van 'het damespaard' mee spelen. Spreek af dat er telkens een nieuwe liedje wordt geoefend dat aan jullie repertoire wordt toegevoegd. Houd het boek in de buurt als houvast en neem de tekst voor iedereen over zodat ieder het zelf ook nog eens kan oefenen.

Boekgegevens
Truusje Vrooland-Löb en Ceseli Josephus Jitta - Hop, hop, paardje (Ploegsma)

Tekst: Elly van der Linden