Spelend leren: werken met digitale prentenboeken

Gepubliceerd op: 16 april 2020 14:18

Vrijwel alle kinderen vinden het leuk om digitale prentenboeken te bekijken. Dat is mooi meegenomen, want digitale prentenboeken hebben een positief effect op zowel woordenschat als verhaalbegrip. Het samen kijken van een digitaal prentenboek leent zich ook goed als groepsactiviteit.

In veel kinderopvanglocaties wordt nog niet met digitale prentenboeken gewerkt. Laat staan dat digitale prentenboeken een vast onderdeel zijn van de dagelijkse (voorlees)routine. Misschien heb je er nog niet zo over nagedacht, zijn er praktische bezwaren of zie je er eigenlijk de meerwaarde niet van in. Of je denkt: ‘Kinderen zitten al zoveel achter een beeldscherm’.

Spelend leren
Vraag dan eens aan de voorleesconsulent van de Bibliotheek of in de Bibliotheek zelf naar de vernieuwde brochure Spelend leren. Digitale media 2-4 jaar. Hierin is alles te vinden over digitale middelen en verantwoord gebruik ervan met jonge kinderen: beginnen met een visie, hoe je digitale prentenboeken inzet, een stappenplan, een goed voorbeeld geven, boek, filmpje en spel met elkaar verbinden, alles staat erin. Ook biedt de brochure kennis en tips om ouders voor te lichten. Een mooi cadeautje van de Bibliotheek!

Lees meer.