Nog 100 nachtjes slapen

Jonge kinderen kunnen weken toeleven naar hun verjaardag. Het is ook lastig, als je nog geen besef hebt van tijd. Zo ook Dorus uit dit prentenboek, die net tot tien kan tellen, maar nog honderd nachtjes moet slapen voordat ze jarig is.

Dat duurt haar allemaal veel te lang; ze wil nú feestvieren. Om haar af te leiden geeft mama haar een lap stof, waar ze in mag knippen. Dorus heeft de smaak te pakken en knipt driehoeken uit alle stoffen die ze tegenkomt, ook al zijn het kostuums aan de waslijn... Dat ze dat niet zomaar lukraak doet, blijkt op de laatste illustraties. En dat feest komt er sneller dan mama dacht!

Lezen en kijken
Lees en bekijk het boek rustig met een groepje kinderen. Geef ze de kans te reageren op wat er op de platen te zien is. Dat is namelijk meer dan de tekst vertelt. Lok reacties uit door vragen te stellen: 'Waar zet Dorus daar haar schaar in? Bedoelde mama dat?', en 'Hé, dat jurkje van dat meisje hebben we eerder gezien. De broek van de clown ook. Waar was dat?'

Zoeken
Bekijk samen de eerste plaat waarop de vlaggetjeslijn te zien is. Bekijk de vlaggetjes stuk voor stuk. Uit wiens kostuum is het eerste vlaggetje? Uit welke jurk het tweede? Zie je bij wie het derde vlaggetje hoort? Enzovoort. Niet alle vlaggetjes zijn te herleiden. Laat de kinderen fantaseren waar die vandaan komen.

Stout of...?
Begin naar aanleiding van het verhaal met de kinderen een 'morele discussie'. Is Dorus stout? Mama had gezegd dat ze mocht gaan knippen. Dus ze doet eigenlijk precies wat haar moeder zegt. Verzin meer voorbeelden, waarbij je een beroep doet op hun al opgebouwde vermogen om in te schatten wat wel en niet mag of kan: 'En als ik nou zeg 'je moet alles opeten', wat doe je dan?'

Dat moeilijke begrip 'tijd'
Dorus kan tot tien tellen. Laat de kinderen dat samen hardop doen. Tien nachtjes is al heel veel. Maak visueel hoeveel honderd nachtjes is. Laat de kinderen nogmaals tot tien tellen en zet daarbij streepjes op een groot vel papier. Laat ze nog eens tot tien tellen en zet daarbij streepjes in een andere kleur. Herhaal dit met steeds een andere kleur, totdat er in totaal honderd streepjes staan. Zoveel is honderd!

Knutselen
Ga met de kinderen aan de slag en maak samen een mooie kleurige lapjesslinger. Het is leuk om die op te hangen, elke keer als er een jarige is in de groep. Kijk wanneer de eerstvolgende jarig is. Diegene mag een egeltje maken. Neem een grote aardappel en teken daar met dikke stift aan een van de uiteinden een gezichtje op. Tel het aantal nachtjes tot aan de verjaardag en geef dat aantal in luciferstokjes of cocktailprikkertjes aan de toekomstige jarige. Die mag ze in de aardappel steken en zo wordt de aardappel een... egeltje. Het egeltje mag mee naar huis om er elke dag een stokje uit te trekken. Natuurlijk mogen ook de andere kinderen zo´n twee weken voor hun verjaardag een egeltje maken.

Boekgegevens
Milja Praagman (tekst en illustraties) - Nog 100 nachtjes slapen (Leopold)

Tekst: Julienne van den Heuvel