Prinses Arabella is jarig

Over prinses Arabella zijn al verschillende boeken verschenen. De koninklijke familie bestaat uit gekleurde mensen. Dat is bewust gedaan, want het oerwoud is om de hoek van het paleis!

In Prinses Arabella is jarig vraagt de prinses, die alles al heeft, een olifant voor haar verjaardag. Maar dat cadeau bevalt minder goed dan ze dacht. Er zijn ook nog verhalen waarin de prinses naar school gaat, waarin ze haar kamer zelf wat opvrolijkt en een nieuwe titel over haar verliefdheid op prins Mimoen. Bij Prinses Arabella is jarig zijn ook vertelplaten verschenen.

Leestip
Het verhaal kan verteld worden aan de hand van de vertelplaten. Er is een set van dertien geplastificeerde prenten om in het voorleestheater of vertelkastje te gebruiken. Dit kastje kan het best op een verhoging worden geplaatst, met daarvoor de kinderen (op kussentjes). Eerst zijn de deuren van het verteltheater nog dicht. De kinderen wachten in spanning af. Wat zou er in zitten? Dan kan de verteller voorzichtig de deurtjes opendoen en kan het verhaal beginnen. Deze manier van vertellen betrekt de kinderen direct bij het verhaal. Kinderen willen graag weten wat er in het kastje zit en wat er telkens weer achter de volgende plaat tevoorschijn komt. Ze zullen spontaan reageren en die ruimte moeten ze dan ook krijgen tijdens het vertellen.

Idee: vertellen met stoffen poppen
Van prinses Arabella, maar ook van haar vriendinnen prinses Sofie en prinses Ling, zijn poppen gemaakt. Ze kunnen in combinatie met het boek of de vertelplaten gebruikt worden. De poppen zijn te koop in de boekwinkel.

Idee: jarig!
Aan de hand van dit boek kan met een groep het onderwerp jarig-zijn besproken worden. Doe van te voren een grote strik om het boek. Introduceer het thema: Wat vinden kinderen de fijnste dag van het jaar? Vinden ze het fijn om jarig te zijn? Waarom? Welk cadeau zouden ze het allerliefst voor hun verjaardag willen hebben?
Laat dan het boek met de strik eromheen zien en vertel dat dit eigenlijk ook een cadeautje is: een voorleescadeautje! Vraag één van de kinderen de strik eraf te halen. Laat daarna het omslag zien en eventueel de Arabella-pop.

Idee: praten
Vraag aan de kinderen: Waaraan kun je zien dat zij een prinsesje is? Kennen de kinderen ook Nederlandse prinsesjes? Hoe heten die? Leuk om te vertellen dat hun namen (Amalia, Alexia, Ariane) net als Arabella ook met een A beginnen! En waaraan kun je zien dat Arabella jarig is? En... dat rare grijze ding bij haar oor (op het omslag): wat zou dat zijn? Het schutblad kan als hint gebruikt worden; op de achterkant staat de olifant helemaal afgebeeld.

Idee: knutselen
- Kroontjes of feesthoeden maken!
- Pak verschillende voorwerpen feestelijk in en laat de kinderen raden wat er in zit. Dit kan een de hand van de vorm (een bal, boek, knuffel) of met voelen.
- Uitbeelden van emoties: de olifant is erg verdrietig, het kleine olifantje heel blij. Laat de kinderen de bijbehorende gezichten trekken.
- In dit boek is geverfd met mooie heldere kleuren. Laat de kinderen experimenteren met allerlei heldere kleuren verf of waterverf. Het resultaat gaat mee naar huis, uiteraard met een mooie strik erom heen!

Boekgegevens
Mylo Freeman - Prinses Arabella is jarig (De Eenhoorn)

Tekst: Julienne van den Heuvel, Cornelia van Horn en Wilma van der Pennen