Rikki

Rikki het konijn is niet blij met zijn rechteroor. Het is een hangoor. De andere konijnen lachen hem uit. Totdat Rikki er zelf ook om kan lachen.

De aandoenlijke Rikki en zijn familieleden zijn neergezet in stoer-zwarte lijnen, met waterverf ingekleurd. Het veilige verhaal ademt een geborgen sfeer. Over konijn Rikki met zijn ene hangoor verschenen al meer prentenboeken.

Lezen en luisteren
Lees het verhaal rustig voor en laat daarbij de platen zien. Die zijn heel aantrekkelijk voor peuters. Geef hun dan ook ruim gelegenheid ze zelf te bekijken. Het formaat van het boek is misschien wat lastig hanteren voor kleintjes. Een lage tafel in de boekenhoek biedt uitkomst: ze kunnen het boek er dan opleggen en hoeven het niet zelf vast te houden. Een stevig kussen kan ook dienst doen als steun voor het prentenboek.

Creatief denken
Navertellen: wat heeft Rikki gedaan om zijn oor rechtop te zetten? Geef de kinderen in de kring ruim gelegenheid om zelf te verwoorden of te laten zien hoe Rikki dat gedaan heeft. Er staan wel zeven manieren in het prentenboek. Je kunt het er later bijnemen om te kijken of het klopt, maar een door een peuter zelf verzonnen manier is net zo goed.
Wat gebeurt er met de wortels? Op de laatste bladzijde van het prentenboek laat Rikki de andere konijnen twee wortels meenemen. Eén wortel binden ze elk aan hun oor en de andere liggen in een grote kuip. Wat zou daarmee gebeuren? Laat de plaat eerst nog eens zien in de kring en stel daarna de vraag.

Activiteit
Veel kinderen kennen wortels alleen als geschrapte en gesneden exemplaren uit de supermarkt. Waar ze vandaan komen weten ze al helemaal niet. Koop een bos wortels met loof, neem een dunschiller, een aardappelschilmesje en een aardenwerken pot mee. Zet de bos in de aardenwerken pot met het loof omhoog. Praat met de groep over hoe wortels groeien. Haal ze daarna uit de pot, maak ze schoon, was ze goed en knabbel met zijn allen lekker een worteltje.

Tip
Een ander prentenboek over Rikki, Rikki en de tuin van opa, sluit mooi op de activiteit met de wortels aan. In dit verhaal komt Rikki graag in opa´s moestuin, waar ze elk weekend samen aan de slag gaan. Opa betrekt zijn kleinzoon overal bij en al doende leert Rikki heel wat over het kweken van groenten. Achter in het boek is enige extra informatie opgenomen over zaden van verschillende gewassen.

Boekgegevens
Guido van Genechten (tekst en illustraties) - Rikki (Clavis)

Tekst: Margriet Chorus (bewerking van BoekStartIdee, p. 6, behorend bij De BoekStartKast (Rubinstein), BoekStart-cadeauboek voor de kinderopvang).