'Coco kan het!' verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021

Gepubliceerd op: 8 april 2020 10:22

'Coco kan het!', geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen (Uitgeverij Gottmer) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 20 januari 2021 landelijk worden gestart met Het Nationale Voorleesontbijt. Naast dit boek heeft het comité van jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek Top 10 negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2019.

'Lees Coco kan het! voor in de klas op het kinderdagverblijf of thuis en je zult merken dat  je samen spontaan een lach op je gezicht krijgt. De illustraties laten veel emoties zien en zijn sfeervol, daarnaast wordt de tegenstelling tussen falen en slagen heel mooi weergegeven. Elke bladzijde kent speciale details, zoals een insect in de boom. Een prentenboek  om voor te lezen aan peuters en kleuters, zonder dat het kinderachtig is. Coco kan het! is een boek dat herkenbaar is voor iedereen, groot en klein, ieder op zijn of haar eigen niveau’, aldus het comité van jeugdbibliothecarissen.

De Prentenboek Top 10 2021
Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2021 uit de prentenboeken die in 2019 verschenen. Samen met Coco kan het! zijn er nog negen andere prentenboeken gekozen, die samen de Prentenboek Top 10 vormen:

Coco kan het! (Gottmer)
Geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen
De jongen en de walvis (Lemniscaat)
Geschreven en geïllustreerd door Linde Faas 
Dit is uil (Veltman Uitgevers)
Geschreven door Libby Walden, geïllustreerd door Jacqui Lee
Eén voor jou, twee voor mij (Gottmer)
Geschreven en geïllustreerd door Jörg Mühle
Kom je mee? (Rubinstein)
Geschreven door Sjoerd Kuyper, geïllustreerd door Grootzus
Mijn handen dansen & mijn mondje is een rondje (De Eenhoorn)
Geschreven door Riet Wille met illustraties van Ingrid Godon
Naar de wolven (Querido)
Geschreven door Anna Woltz, geïllustreerd door Dieter Schubert en Ingrid Schubert
Op weg (Querido)
Geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers
Petra (Flamingo - BBNC Uitgevers)
Geschreven en geïllustreerd door Marianna Coppo
Wat rijmt er op stoep? (Leopold)
Geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten

De Nationale Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een campagne van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB, en vindt voor de 18de keer plaats in januari 2021. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen van kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

Lees meer.