BoekStart neemt deel aan IFLA WLIC 2023

Gepubliceerd op: 7 augustus 2023 12:07

BoekStart neemt deel aan het IFLA 88th World Library and Information Congress 2023. Het congres vindt plaats in Rotterdam van 21 tot en met 25 augustus. Tijdens dit congres staan de doelen van de IFLA Global Vision centraal. Met als motto ‘Let's work together, let’s library’: hoe bibliotheken kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving waarin iedereen de kans krijgt om mee te doen. Tijdens IFLA wordt voor de derde keer de expositie The World Through Picture Books gehouden, waar Nederland deel van uitmaakt.

Op dinsdag 22 augustus is er een digitale presentatie van alle 50 prentenboeken die wereldwijd zijn uitgekozen, waarvan tien van Nederlandse makelij: ‘Libraries Open Windows to the World: Children’s Picture Book Programmes for Family Inclusion’ (van 10 – 11.15 uur / sessie 107). Je bent welkom!

The World Through Picture Books
Het doel van het programma The World Through Picture Books is om een ​​geannoteerde lijst van prentenboeken van over de hele wereld te tonen, aanbevolen door bibliothecarissen. Het programma wordt geleid door de sectie IFLA-bibliotheken voor kinderen en jongvolwassenen. De eerste twee edities waren een waardevolle manier om de favoriete prentenboeken van bibliothecarissen uit hun land te delen en te promoten.

Top Tien Nederlandse prentenboeken
Elk land was welkom om maximaal tien titels van prentenboeken voor kinderen in te dienen. Deze boeken moesten geschikt zijn voor kinderen van 0-18 jaar, een ‘klassieker’ zijn of dat kunnen worden, van goede kwaliteit zijn, uitstekend geschikt zijn om voor en met kinderen te lezen en een positieve boodschap weergeven. Een jury bestaande uit het landelijk BoekStartteam van Stichting Lezen, een lid van de Leespluimjury, een provinciale BoekStartcoördinator en de BoekStartcoördinator van een grote Bibliotheek stelde de volgende Top Tien samen:

● Het lammetje dat een varken is. Pim Lammers / Milja Praagman (De Eenhoorn)
● Kikker is Kikker. Max Velthuijs (Leopold)
● We hebben er een geitje bij!. Marjet Huiberts / Iris Deppe (Gottmer)
● Spelen tot het donker wordt. Marit Törnqvist / H. & M. Hagen (Querido)
● Vosje. Edward van de Vendel / Marije Tolman (Querido)
● Boer Boris gaat naar zee. Ted van Lieshout / Philip Hopman (Gottmer)
● Kom uit die kraan!!. Tjibbe Veldkamp / Alice Hoogstad (Lemniscaat)
● Prinses Arabella is jarig. Mylo Freeman (De Eenhoorn)
● Sneeuwwitje breit een monster. Annemarie van Haeringen (Leopold)
● Alfabet. Charlotte Dematons (Hoogland & Van Klaveren)

Lees meer:

The World Through Picture Books 3de editie

IFLA WLIC 2023