Dag van het Jonge Kind in het teken van taal

Gepubliceerd op: 8 april 2021 16:24

De Dag van het Jonge Kind wordt gehouden op vrijdag 16 april tussen 8.45 en 11.30 uur. Dit jaar zal de Dag van het Jonge Kind online plaatsvinden. Er worden in totaal twaalf verschillende webinars aangeboden rond jonge kinderen en taal.

Zo is een van de onderwerpen taalontwikkeling van kinderen en het belang van een rijk taalaanbod (door Jopie van den Berg, NT2 maatjesproject, Passend Onderwijs), spreekt kinderboekenschrijfster Selma Noort over diversiteit in kinderboeken, vertelt Denise Bontje hoe je als professional verschillende media kunt inzetten om aan de taalontwikkeling van kinderen te werken, en gaat Anneke Wijngaarden (trainer en coach bij het Jonge Kind Centrum) in op gesprekken voeren met jonge kinderen.

Onderzoeker Hanno van Keulen verzorgt een mini-college. Een van de conclusies van een onderzoek in Almere is dat de kinderopvang te weinig aandacht besteedt aan taalachterstanden bij jonge kinderen. Hij legt uit hoe dat zit en wat het probleem is met straattaal: ‘Pm’ers spelen een heel belangrijke rol bij de taalontwikkeling. Wat wij merkten in ons onderzoek, is dat taalachterstanden vaak niet worden herkend, omdat je al tevreden bent als kinderen in een groep gezellig meedoen. Dat is belangrijk natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat ze de woordenschat hebben die bij hun leeftijd past.’

Het onderzoek vond plaats in Almere, maar heeft een bredere geldigheid, aldus Hanno van Keulen. Hij is lector Leiderschap in Onderwijs en Opvoeding bij hogeschool Windesheim (locatie Almere): ‘De problemen spelen in heel Nederland. De indruk bestaat dat de taalachterstanden toenemen. Alle professionals die wij spraken voor ons onderzoek herkenden dit.’
De Inspectie voor het onderwijs komt tot vergelijkbare conclusies. Een kwart van de kinderen komt van de basisschool zonder de taal op niveau 1F te beheersen.

Lees het hele artikel ‘Taalachterstand bij jonge kinderen: ‘Aarzel niet met moeilijke woorden’ van Bert Bukman in Kinderopvangtotaal (inlog vereist).

Deelname aan het webinar is gratis.
Meld je hier aan.