Jubileumactie en nieuwe app voor 15-jarige VoorleesExpress

Gepubliceerd op: 22 september 2021 13:00

De VoorleesExpress is al vijftien jaar een begrip in Nederland. Al bijna 40.000 gezinnen hebben via dit programma hun taalvaardigheden verbeterd. De VoorleesExpress viert het jubileum met een speciale actie. Initiatieven die op een vergelijkbare manier werken aan de taalontwikkeling van kinderen bij gezinnen thuis mogen een jaar lang gratis gebruikmaken van de ondersteunende materialen van stichting VoorleesExpress. Voor vrijwilligers verschijnt er een app vol tips en de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met andere vrijwilligers.

Groeiende taalachterstanden en onvoldoende leesvaardigheden
1 op de 5 kinderen heeft een taalachterstand en zal hierdoor als volwassene onvoldoende kunnen meekomen in de maatschappij. Ook is er sprake van groeiende ongelijke kansen in het onderwijs en een steeds grotere kloof tussen kinderen met een stimulerende en faciliterende thuisomgeving en kinderen die dat ontberen. De VoorleesExpress draagt bij aan gelijke kansen en stimuleert de taal,- en leesontwikkeling van kinderen uit gezinnen met taalachterstanden.

Actie 15-jarig bestaan VoorleesExpress
Om het jubileum te vieren start stichting VoorleesExpress een actie. Alle initiatieven die zich met vrijwilligers en ouders inzetten voor de taalontwikkeling van kinderen bij gezinnen thuis, kunnen een jaar lang kosteloos gebruikmaken van de ondersteuning van stichting VoorleesExpress, inclusief het gebruik van MijnVoorleesExpress. Zo wil stichting VoorleesExpress bijdragen aan het vergroten van bereik en het geven van een kwaliteitsimpuls.

Platform MijnVoorleesExpress
Het volledig vernieuwde onlineplatform MijnVoorleesExpress is 20 september gelanceerd. Met dit vernieuwde onlineplatform voor projectleiders en coördinatoren is het nu nog makkelijker om aanmeldingen van vrijwilligers en gezinnen te verwerken, op maat te koppelen, te monitoren hoe het project verloopt en stakeholders op de hoogte te houden.

VoorleesExpress-app voor vrijwilligers
Tegelijkertijd heeft stichting VoorleesExpress ook een nieuwe app voor vrijwilligers. Via deze app hebben vrijwilligers toegang tot een grote databank van kennis, kunnen ze advies vragen aan andere vrijwilligers en hun sessies voorbereiden en evalueren. Ook kunnen ze makkelijk leuke tips en links doorsturen naar de ouders van hun gezin.

VoorleesExpress is bewezen effectief
Met de VoorleesExpress gaan vrijwilligers twintig weken bij ouders en kinderen thuis aan de slag met taal en (voor)lezen. Het programma blijkt een meetbaar positief effect te hebben op de taalontwikkeling. Kinderen en ouders ervaren dat het contact dat ontstaat hun perspectief verbreed en waardevol is. Samen met landelijke partners zoals Stichting Lezen, KB | nationale bibliotheek, POI’s, het ministerie van OCW en de Erasmus Universiteit is de VoorleesExpress uitgegroeid tot een stevige aanpak waarbij vrijwilligers goed begeleid en opgeleid worden. Vrijwilligers hebben toegang tot de meest actuele inzichten op gebied van ouderbetrokkenheid, meertaligheid, leesbevordering en beschikbaar (digitaal) aanbod. Het programma is goed in te zetten binnen de gezinsaanpak geletterdheid. De VoorleesExpress werkt nauw samen met de landelijke programma’s BoekStart en de Bibliotheek op school en er is veel aandacht voor het doorverwijzen van ouders en kinderen naar ander aanbod.

Geïnteresseerd in de VoorleesExpress? Gebruik maken van de jublieumactie?
Lees hier meer informatie of neem contact op via info@voorleesexpress.nl of 030-760042