Langaroo: Een speelse online wereld in vijf talen voor ouders en jonge kinderen

Gepubliceerd op: 28 februari 2019 11:54

Langaroo biedt een online omgeving waar ouders met hun kind (2-6 jaar) samen eilanden veroveren door goed te kijken naar mooie animaties en video’s en opdrachten te doen. Op een heel speelse manier komen ze in aanraking met veel talen en gaan ze samen in gesprek.

Al jaren lopen we er in de praktijk tegenaan: we adviseren ouders om de taalontwikkeling van hun kind actief te stimuleren in hun moedertaal, maar we kunnen hen weinig bieden waarmee ze dat kunnen doen. Er is een beperkt aanbod aan anderstalige en meertalige voorleesboeken en taalspelletjes. Meertalig.nl en Stichting VoorleesExpress hebben daarom, met financiering van landelijk actieprogramma Tel Mee Met Taal, en de input van een aantal landelijke partners, Langeroo ontwikkeld. Een online omgeving waar ouders met hun kind (2-6 jaar) samen eilanden veroveren door goed te kijken naar mooie animaties en video’s en opdrachten te doen. Op een heel speelse manier komen ze in aanraking met veel talen en gaan ze samen in gesprek. Langaroo is nu beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch, Pools en Turks. Het is educatief, laagdrempelig, kosteloos en vooral heel leuk om samen te doen. 

Op de Internationale dag van de Moedertaal op 21 februari 2019,  is Langaroo officieel gelanceerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in de OBA in Amsterdam. Evelyn Bosma, onderzoeker Universiteit Leiden, sprak tijdens de lancering van Langaroo over de meerwaarde van het opgroeien in een meertalige omgeving. Het vroeg leren van meerdere talen is heel goed voor de ontwikkeling van het brein. Het geeft kinderen uiteindelijk juist meer kansen op een succesvolle maatschappelijke carrière. Een voorwaarde daarvoor is dat ze beide talen ook goed ontwikkelen. Saïda Benali vertelde haar persoonlijke verhaal: over haar eigen taalontwikkeling en in welke talen zij haar dochter opvoedt.

Neem een kijkje op Langaroo.org.