Media Ukkie Dagen 2023: tools en informatiewebinar voor bibliotheken

Gepubliceerd op: 26 januari 2023 08:01

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 24 t/m 31 maart 2023 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Deze editie is het thema Balans: Bewegen met media. We willen allemaal dat kinderen gezond opgroeien met media. Dus letten ouders en opvoeders op de juiste balans tussen mediagebruik en andere activiteiten. En tussen stilzitten en actief bezig zijn. Als professional kan je hen daarin bijstaan. Netwerk Mediawijsheid, Cubiss, kernteam BoekStart en de KB | nationale bibliotheek organiseren weer diverse activiteiten ter ondersteuning van bibliotheken bij de Media Ukkie Dagen.

Inspiratiewebinar voor bibliotheken
De KB organiseert samen met Denise Bontje van Mediasmarties een inspiratiewebinar met het thema: ‘Kom in beweging met media in de bieb.’ Een ontdekkingstocht in de bibliotheek voor (groot-)ouders en hun (klein-)kinderen. Bibliotheken kunnen deze activiteit tijdens de Media Ukkie Dagen in hun eigen bibliotheek aanbieden, in samenwerking met partners in hun werkgebied. Tijdens deze ontdekkingstocht balanceren en bewegen kinderen (en ouders / grootouders) met verschillende media door de bibliotheek. Ze lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met en zonder scherm. Alleen en samen. Daarbij wordt uiteraard gelinkt aan de media in de mediatips voor thuis. Ouders en grootouders begeleiden hun kind en krijgen op verschillende momenten en plekken aanvullende informatie.

De activiteit wordt beschreven in een handleiding. Ook worden daarbij verschillende scenario’s beschreven op welke manier je de activiteit kunt organiseren, promoten en uitvoeren. Daarbij staat het gesprek met ouders en grootouders centraal.

Voor wie
Dit inspiratiewebinar is speciaal voor de lees/mediaconsulenten, mediacoaches, BoekStartcoaches, voorleesconsulenten en andere bibliotheekmedewerkers die werken met ouders van kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar.

Wanneer
Het informatiewebinar is live te volgen op donderdag 2 februari van 13.00-14.30 uur. Aanmelden voor het webinar kan per mail via marleen.wijnen@kb.nl. Je kan het webinar via deze link terugkijken.

Tools voor bibliotheken #MUD2023
Alle tools om te gebruiken bij de voorbereidingen van de Media Ukkie Dagen, zoals de Actiegids voor bibliotheken en de Toolkit Landelijk Webinar zijn te vinden in de BoekStartPro Toolkit Mediaopvoeding.

Ga naar de Toolkit Mediaopvoeding