Prentenboek voor editie 2019 van ‘Geef een prentenboek cadeau’ bekend

Gepubliceerd op: 30 januari 2019 10:18

De nieuwe titel van 'Geef een prentenboek cadeau' is bekend: het prentenboek 'Kikker is Kikker' van Max Velthuijs (Leopold).

Geef een boek cadeau: samen zorgen we ervoor dat alle kinderen opgroeien tussen de boeken
De leesbevorderingscampagne Geef een prentenboek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken. Bibliotheken kunnen natuurlijk ook helpen bij het verspreiden van deze boodschap. Lees hiervoor de instructie voor bibliotheken.

Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!
Voor een klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen. 

'Kikker is Kikker' van Max Velthuijs verschijnt op 5 april
'Kikker is Kikker is een oer-Hollands prentenboek van onze grootste illustrator en schrijver Max Velthuijs, met een waardevol thema: je bent mooi zoals je bent. Een prentenboek dat op de nachtkastjes van alle kinderen thuishoort.’ – Martha Baalbergen, voorzitter Stichting Geef een boek cadeau.

Max Velthuijs was een succesvol reclametekenaar tot hij ontdekte wat hij eigenlijk het liefst wilde: kinderboeken illustreren. Al snel vielen zijn bijzondere prentenboeken in de prijzen. Zo ontving hij onder meer twee Gouden Penselen, een Gouden Plaquette van de Biennale Bratislava én de Hans Christian Andersenprijs voor zijn gehele oeuvre.

In de jaren 80 dook in Velthuijs’ verhalen over Klein-Mannetje ineens een vrolijke kikker op. Die kikker werd in 1989 de hoofdpersoon in Kikker is verliefd. Wat volgde was een internationaal geliefde serie van twaalf prentenboeken, waaraan Velthuijs tot zijn dood in 2005 bleef tekenen. Kikker was zijn alter ego, een even sympathieke als naïeve optimist: ‘Is het leven niet prachtig!’