Werkt ‘de gezinsaanpak?’ Roel van Steensel op DRONGO Talenfestival

Gepubliceerd op: 23 september 2020 14:53

Op 2 en 3 oktober biedt het DRONGO talenfestival meer dan 60 sprekers en activiteiten tijdens het talenfestival over de impact van taal. Een van de sprekers is Roel van Steensel die in zijn presentatie duidelijk maakt of ‘de gezinsaanpak’ werkt voor kinderen uit laagopgeleide en migrantengezinnen en wat effectieve ingrediënten zijn van ouder-kindprogramma's.

Dit jaar is het Dronog talenfestival dat zijn 9de editie beleeft, geheel online. Met onder meer livestreams, live en vooraf opgenomen talks, Pecha Kucha’s en taalspellen. Naast programmaonderdelen die gaan over de impact van taal, heeft het talenfestival dit jaar voor het eerst een thema: (De toekomst van) ¿LEZEN!

Ouder-kindprogramma's voor laagopgeleide en migrantengezinnen: wat werkt?
Net als in andere landen worden in Nederland verschillende ouder-kindprogramma's aangeboden gericht op de stimulering van taal en geletterdheid. Die programma's richten zich met name op kinderen die het risico lopen op een onderwijsachterstand. Wat weten we eigenlijk over de effectiviteit van die programma's? Op basis van een grote, internationale overzichtsstudie laat Roel van Steensel zien welke programma's met name lijken te werken voor kinderen uit laagopgeleide en migrantengezinnen. Hij koppelt die inzichten ook aan Nederlands onderzoek naar ouder-kindprogramma's, zoals de VoorleesExpress. Ook zal hij mogelijkheden schetsen om meer differentiatie aan te brengen in het aanbod van ouder-kindprogramma's.

In zijn presentatie maakt hij duidelijk of ‘de gezinsaanpak’ werkt voor kinderen uit laagopgeleide en migrantengezinnen en wat effectieve ingrediënten zijn van ouder-kindprogramma's. Die inzichten bieden handvatten voor het werken met zulke programma's in de praktijk. Lees meer.

Roel van Steensel is namens Stichting Lezen bijzonder hoogleraar Leesgedrag aan de Vrije Universiteit en universitair docent Onderwijswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij doet onderzoek naar leesontwikkeling, leesmotivatie en de rol van onderwijs en gezin daarbij. Zijn onderzoek heeft betrekking op jonge kinderen (ontluikende geletterdheid) en kinderen in basis- en voortgezet onderwijs. Hij focust op leerlingen in achterstandssituaties.

Aanmelden
Deelname aan het DRONGO Talenfestival is gratis, maar aanmelden is wel nodig.
Dat kan via de button op de homepage. Vervolgens kun je je eigen programma samenstellen.

Kijk voor het hele programma op drongotalenfestival.nl.