Een eigen leeshoekje

Als ouders zelf van lezen houden, zijn er vast boeken te vinden in huis. Het kindje ziet zijn ouders lezen en leert daardoor dat dat iets heel vanzelfsprekends is: zij een lezer, het kind een lezer! Met een leuk leeshoekje speel je hier op in, een fijn leesplekje speciaal voor hem.

Eigen boeken
Het is leuk en ook belangrijk dat een kind al vanaf het begin zijn eigen boeken heeft. Een eigen kastje met een plekje waar het ongestoord kan ‘lezen’. Zo heeft het altijd zijn favoriete boeken binnen handbereik: die boeken die steeds opnieuw moeten worden (voor)gelezen. Het kindje geniet van de herkenbaarheid en de voorspelbaarheid, die het telkens bevestigen.

Favorieten
Het is goed zo’n favoriet keer op keer voor te lezen. Het kind ontdekt er steeds iets nieuws in en beleeft er steeds weer opnieuw plezier aan. Daarom is het fijn voor een kind om een eigen boekencollectie te hebben. Zo’n boekenverzameling hoeft helemaal niet zo uitgebreid te zijn. Een paar boeken, waarvan het kind ten slotte hele stukken uit het hoofd kan opzeggen, voldoen veel beter dan steeds weer een nieuw, vreemd verhaal.

Zelf pakken
Je kunt al met een eigen boekencollectie beginnen als een kindje nog een baby is. Bijvoorbeeld met een eigen boekenmandje. Daaruit kan hij algauw zelf zijn boekjes pakken. Wanneer een baby iets ouder is, krijgt hij zijn eigen boekenplankje, waar hij zelf bij kan. Het is belangrijk dat een kind al jong met boeken leert omgaan. Dat het leert dat boeken iets anders zijn dan speelgoed en hoe je ze moet hanteren.
Na een tijdje vindt een dreumes of peuter het ook weer leuk zijn boeken ‘van vroeger’ te bekijken. Hij herkent de plaatjes en kan er nu zelf iets bij vertellen. Dan is het fijn om die boeken nog in huis te hebben.

Goed zichtbaar
Zo’n plekje is al eenvoudig te realiseren. Een plank in de boekenkast van de ouders volstaat al. De boeken kunnen zo geplaatst worden dat de voorkanten goed te zien zijn. Dat is veel uitnodigender dan een rij smalle ruggen naast elkaar. Ook kan het kindje de boeken dan makkelijker pakken. Als ze niet allemaal naast elkaar passen ‘met het gezicht naar voren’, kunnen ze in stapeltjes gelegd worden met regelmatig andere boeken rechtop.
Afhankelijk van de ruimte die er is, kun er zo creatief mee omgegaan worden als je wilt. Bijvoorbeeld door een tijdschriften- of bordenrek te gebruiken waarin de boeken door de opstaande rand goed blijven staan. Zelfs een kruidenrekje biedt uitkomst. En wat te denken van een knus leeshoekje onder een hoogslaper met lekkere kussens!

Kijk voor meer inspiratie op Love2bemama en op Pinterest.