Voorlezen aan kinderen van verschillende leeftijden

Je kunt het best een boek kiezen dat past bij het niveau en de belevingswereld van een kind. Het is fijn om een van de kinderen even apart te nemen en samen met een boek bezig te zijn. Maar soms loopt het anders. Broertjes en zusjes komen er ook gezellig bij zitten of je hebt een verticale groep. Welk boek kies je dan om het iedereen naar de zin te maken?

Liedjes- en aanwijsboeken
Neem bijvoorbeeld een liedjesbundel met mooie plaatjes. Voor baby’s kun je de liedjes zingen en de anderen zingen vast al mee. Met dreumesen bekijk je de bijbehorende plaatjes en laat je dingen aanwijzen en benoemen. Zit er nog een ouder kindje bij, dan kun je met hem samen verhaaltjes maken rond de plaatjes, waar de anderen dan weer geboeid naar luisteren of ze komen ook met inbreng. Zo verzinnen jullie samen een leuk verhaal. Ook met aanwijsboeken kun je op deze manier aan de gang, ze leren van elkaar!

Prentenboeken
Wil je aan de oudsten een prentenboek voorlezen dat voor de jongsten eigenlijk nog te moeilijk is? Dat kan goed als je het eerst introduceert. Vertel iets over de figuurtjes waarover het verhaal gaat en licht een tipje op van de sluier. Als je ziet dat de aandacht van de jongsten verslapt, praat je even over wat er te zien is op de plaatjes. Zo betrek je hen er weer bij en merk je waardoor ze afhaakten. Laat de oudsten vertellen wat er in het verhaal gebeurt, eventueel met sturende vragen. Zo hebben jullie een leuk gesprekje over het boek met het hele groepje.