Bruisende en zonovergoten landelijke BoekStartdag 2023

Gepubliceerd op: 21 juli 2023 09:51

Op zaterdag 3 juni werd voor de derde keer de landelijke BoekStartdag gehouden: de dag dat bibliotheken jonge gezinnen met baby’s en peuters extra hartelijk welkom heten. De landelijke aftrap vond plaats in Bibliotheek Zuid-Kennemerland in Haarlem, waar wethouder Bas van Leeuwen en directeur Roxane van Acker de dag feestelijk openden. Samen met Dikkie Dik die zijn 45ste verjaardag vierde; hij kreeg een erelidmaatschap cadeau.

Aan de evaluatie hebben 33 bibliotheken gehoor gegeven; zij namen enthousiast aan de BoekStartdag deel met één (vaak de centrale) tot tien vestigingen. Niet elke Bibliotheek had het aantal bezoekers of het aantal kinderen bijgehouden, maar alle vestigingen werden door aanmerkelijk meer mensen bezocht dan anders. Zeker als de kinderopvang ook speciaal was uitgenodigd. Ook werden er beduidend meer koffertjes uitgedeeld (en baby’s lid gemaakt) dan op een ‘normale’ zaterdag. De landelijke teller stond die dag op bijna 200 uitgereikte koffertjes, maar nog niet alle bibliotheken hebben de balans opgemaakt.

Gevarieerd aanbod van activiteiten

De deelnemende bibliotheken gaven met hun in de Bibliotheek of daarbuiten georganiseerde activiteiten - al dan niet met partners - de BoekStartdag een feestelijke, creatieve invulling! Van voorlezen door de brandweer of een radio-dj tot speurtochten en fotoshoots al of niet met een bekend boekfiguur. Er werd veel (meertalig) voorgelezen met muziek en/of dans en er waren de nodige beweegactiviteiten. Het mooie weer nodigde ook uit tot buitenactiviteiten, bijvoorbeeld in een voorleestent of op een lokaal lentefestival.

Landelijke tools

Bibliotheken waren te spreken over de landelijke Toolkit op BoekStartpro en de Inspiratiegids, die beide ervaren werden als handig en heel uitgebreid. Ook de landelijke communicatiemiddelen en het aanbod van activiteiten werden beoordeeld van voldoende tot goed. Veel waardering kreeg het webinar voor ouders Voorlezen aan je baby en dreumes: de leukste tips! van Jolien Hesselberth. De in de Toolkit BoekStartdag aangeboden silhouettenquiz vond gretig aftrek, bijvoorbeeld in vestigingen waar geen activiteiten waren; zo werd ook daar aandacht op BoekStart gevestigd. Ook werd er goed gebruik gemaakt van de werkvormen bij twee van de genomineerde babyboekjes van 2022: Hey, baby kijk! en Tijger, waar ben je?, die Félice van der Sande (Het Muziekkwartier) speciaal voor de BoekStartdag had uitgewerkt.

Groot enthousiasme

Al met al werd de Bibliotheek met de BoekStartdag goed op de kaart gezet. Ouders reageerden enthousiast: ‘Dit zouden jullie elke week of maand moeten doen!’. Zij bleven vaak de hele ochtend/middag in de Bibliotheek. Bibliotheken noemden de dag waardevol, fijn en feestelijk waar het heerlijke weer ook aan bijdroeg. Er werden leuke gesprekken gevoerd; ouders vonden het fijn om informatie te krijgen over het belang van voorlezen, om voorleestips te ontvangen en uitleg te krijgen over ‘de werking’ van de Bibliotheek. Op een enkele bibliotheek na die het nog niet weet, geven alle respondenten aan volgend jaar weer mee te willen doen; één bibliotheek zou het liefst twee keer per jaar een BoekStartdag willen houden!

Waardevolle tips

Ook deden een aantal bibliotheken goede suggesties voor de BoekStartdag 2024, zoals het uitwerken van een buitenactiviteit, gezien de kans op mooi weer begin juni. Ouders en hun jonge kinderen verwelkomen in de Bibliotheek hoeft niet letterlijk genomen te worden, het gaat erom de aandacht te vestigen op de Bibliotheek. Zoals met de hierboven al genoemde voorleestent of het goed zichtbaar aanwezig zijn op een plaatselijk festival. We zullen in de update van de Inspiratiegids een buitenactiviteit uitwerken, en zo mogelijk gehoor geven ook aan de wens om nieuwe materialen/werkvormen eerder beschikbaar te stellen.

BoekStartdag 2024

Al met al reden genoeg om volgend jaar (weer) mee te doen aan de landelijke BoekStartdag, die gehouden zal worden op zaterdag 1 juni. Noteer de BoekStartdag 2024 alvast in de jaarplanning van de Bibliotheek. Noteer ook alvast de datum van het informatiewebinar voor bibliotheken: dat wordt gehouden op donderdagmiddag 8 februari - aanvang 13.30 uur. Het
webinar voor ouders is in de week voorafgaand aan de BoekStartdag. De Inspiratiegids blijft het hele jaar beschikbaar in de Toolkit BoekStartdag.