Home

Bibliotheek

Het doel van BoekStart is ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de Bibliotheek te laten ontdekken. 

Kinderopvang

BoekStart in de kinderopvang is bedoeld om kinderen van 0-4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers intensief met boeken en lezen in aanraking te laten komen via de kinderopvang.

Jeugdgezondheidszorg en geboortezorg

Om alle ouders goed te informeren over BoekStart is persoonlijk contact over het belang van voorlezen het meest effectief. Daarom werkt BoekStart samen met het consultatiebureau en de kraamzorg. 

Laatste nieuws

 • Landelijk webinar Media Ukkie Dagen 2022

  In 2022 is 'Swipe, stap, sprong' het thema van de Media Ukkie Dagen (25 maart t/m 1 april 2022). Samen met Netwerk Mediawijsheid, het SPN kernteam 0 tot 12 jaar (BoekStart), Cubiss en Mediasmarties organiseert...

  27 januari 2022

  Bekijk details van Landelijk webinar Media Ukkie Dagen 2022

 • Opleidingsaanbod Bibliotheekcampus voorjaar 2022

  Voor komend voorjaar is er weer een mooi aanbod van trainingen in het kader van BoekStart, aangeboden vanuit de Bibliotheekcampus.

  27 januari 2022

  Bekijk details van Opleidingsaanbod Bibliotheekcampus voorjaar 2022

 • Voorlezen onderdeel campagne Doe meer met Taal

  De Rijksoverheid is in december 2021 gestart met de landelijke publiekscampagne Doe meer met Taal. De campagne richt zich op NT1'ers in de leeftijd van 20 tot en met 49 jaar die al redelijk kunnen lezen...

  25 januari 2022

  Bekijk details van Voorlezen onderdeel campagne Doe meer met Taal

 • Monitor open t/m 4 maart

  We zijn inmiddels ruim een maand op weg met de afname van de Monitor 2021-2022. Na een spannende en voor sommige bibliotheken lastige start zien we nu dat de afname redelijk op gang is. Er is nog wel verschil...

  25 januari 2022

  Bekijk details van Monitor open t/m 4 maart

 • BoekStart voor jou! nr 32 online

  BoekStart voor jou! - nummer 32 staat online. Weer boordevol boekentips en achtergrondinformatie over voorlezen en taalontwikkeling. Met doorklikpagina’s, links naar filmpjes en interessante websites.

  19 januari 2022

  Bekijk details van BoekStart voor jou! nr 32 online

Thema's

Taalarme gezinnen

In het ene gezin wordt meer gepraat dan in het andere. Kinderen uit gezinnen waar weinig gepraat wordt, hebben in hun eerste jaren veel minder kans om een flinke woordenschat te ontwikkelen. 

Ouderpartnerschap

Kinderen die aangemoedigd worden om te lezen en die ouders hebben die veel voorlezen, maken meer 'lees-kilometers'. Daardoor worden ze beter in lezen en lezen ze met meer plezier.

Meertaligheid

Het voorlezen en het praten over het boek gaat het beste in de taal die je vloeiend spreekt. De moedertaal verbindt ouders sterk met hun kindje.

Kinderen met speciale behoeften

Ouder van baby's en kinderen met ontwikkelingsuitdagingen hebben bij het voorlezen aanvullende ondersteuning, advies en nuttige tips nodig.

Mediaopvoeding

Kinderen komen op jonge leeftijd in aanraking met verschillende media. Met en zonder scherm. Hoe zorgen we samen voor balans?

Voorlezen aan baby's

Baby's vinden samen boekjes kijken leuk.

 

BoekStartapp

Begin vroeg met voorlezen

Dat geeft een voorsprong!