Kinderopvang

Algemeen

BoekStart is een effectief programma om voorlezen op de kinderopvang te professionaliseren. Kinderopvang die deelneemt aan BoekStart heeft een goed voorleesklimaat waarbij sprake is van een actuele collectie, dagelijks voorlezen, geschoolde medewerkers en aandacht voor taalzwakke kinderen. In het beleidsdocument voor directie en MT staat hoe Boekstart in de kinderopvang vorm krijgt.

Voorleesplan

Een voorleesplan geeft houvast bij de inrichting van leesbevordering in de kinderopvang. Hierin legt een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of voorschool vast op welke manier aan leesbevordering wordt gewerkt. Onderwerpen als collectie, taken van de voorleescoördinator en voorlees-activiteiten worden hierin vermeld. Na het invullen is er een digitaal jaaroverzicht beschikbaar. Bekijk hier een voorbeeld voorleesplan.

Opbrengstgericht werken

Om de effecten te meten van BoekStart in de kinderopvang is de Monitor ontwikkeld als meetinstrument. Deze heeft als voornaamste doel de voorleesomgeving en het gedrag van de pedagogisch medewerker rondom leesbevordering in beeld te brengen. Daarnaast levert de Monitor informatie over beleid en organisatie in de kinderopvangorganisatie rond leesbevordering. De uitkomsten versterken de samenwerking tussen de kinderopvangorganisatie en de Bibliotheek. 

Nieuws

 • BoekStartnieuwsbrief voor ouders verschenen

  De nieuwste aflevering staat online met recente ontwikkelingen rond BoekStart, het belang van vroeg beginnen met voorlezen en boeken voor 0-6 jaar..

  3 oktober 2018

  Bekijk details van BoekStartnieuwsbrief voor ouders verschenen

 • BoekStart Voorleesapp vernieuwd!

  De BoekStartapp heeft zojuist een grote update gehad ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 2018. Hij staat boordevol video’s en heldere informatie over voorlezen. En natuurlijk vind je de nieuwste boeken-...

  3 oktober 2018

  Bekijk details van BoekStart Voorleesapp vernieuwd!

 • Gouden Griffel voor debuut ‘Lampje’ van Annet Schaap

  De Gouden Griffel is gewonnen door Annet Schaap voor haar prozadebuut Lampje (Querido). De bekendste kinderboekenprijs van Nederland en Vlaanderen is gistervanavond bekendgemaakt en uitgereikt op het Kinderboekenbal...

  3 oktober 2018

  Bekijk details van Gouden Griffel voor debuut ‘Lampje’ van Annet Schaap

 • Taalvaardigheid kleuter bepaalt acceptatie in groep

  Kleuters die mondeling minder vaardig zijn, worden vaker afgewezen of genegeerd door hun klasgenoten. Dit blijkt uit het onderzoek van Femke van der Wilt, die 8 oktober promoveert aan de Vrije Universiteit.

  3 oktober 2018

  Bekijk details van Taalvaardigheid kleuter bepaalt acceptatie in groep

 • Boekentips Kinderboekenweek op Boekstart.nl

  Deze maand op boekstart.nl: vier nieuwe tips voor boeken over vriendschap, het thema van de Kinderboekenweek die vanavond officieel begint met het Kinderboekenbal en de bekendmaking van de Gouden Griffel....

  2 oktober 2018

  Bekijk details van Boekentips Kinderboekenweek op Boekstart.nl

Voorleestrom

De Voorleestrom: bekende artiesten zingen voorleesliedje in elf verschillende talen

Voorlezen is gezellig en knus. Met het zingen van het gloednieuwe kinderliedje: de Voorleestrom maak je van het voorleesmoment een nog leukere activiteit. Luister hier naar de liedjes van de Voorleestrom. De bladmuziek is hier beschikbaar. 

BoekenPret

BoekStart-BoekenPret richt zich op gezinnen met kinderen tussen 0 en 6 jaar (ouders en kinderen) en de professionals om hen heen. De aanpak en materialen zijn specifiek ontwikkeld voor gezinnen zonder (voor)leestraditie. Lees meer

Speelontdekboeken
Jaarlijks vindt een nieuw aanbod van Centrale Prentenboeken met bijbehorend Speelontdekboek plaats. Bestellen van de Speelontdekboeken kan via de bestellijst BoekStart-BoekenPret.
 

De Voorleesvogel

Via De Voorleesvogel worden via de kinderopvang boeken dichtbij ouders en kinderen gebracht. Zo worden ouders geïnformeerd en enthousiast gemaakt om hun kind thuis voor te lezen en dit te blijven doen. De Voorleesvogel biedt een Prentenboekenadvieslijst met boeken speciaal geselecteerd voor laagtaalvaardige ouders en peuters van 2 tot 4 jaar. 

Werken met boeken op de groep