Nieuws

Resultaat 101 - 110 (van 259)

 • Baby’s ontspannen bij onbekende slaapliedjes uit andere culturen Bekijk details

  30 november 2020

  Buitenlandse slaapliedjes die baby's nog nooit eerder hebben gehoord, blijken ontspannend te werken. Ook als het lied in een onbekende taal gezongen wordt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door Harvard University onder 144 baby's, met een gemiddelde leeftijd van 7 maanden.

 • Nieuwe folder BoekStart: Voorlezen met digitale media Bekijk details

  26 november 2020

  Tips over het gebruik en vindplaatsen van digitale media voor jonge kinderen als digitale prentenboeken, apps, voorleesfilmpjes, e-books en luisterboeken.

 • Taalarme gezinnen hebben baat bij digitale prentenboeken Bekijk details

  25 november 2020

  Veel voorlezen, luidt het advies aan ouders van taalzwakke kinderen. Maar dat is soms niet makkelijk. Digitale prentenboeken zijn een goed alternatief, blijkt uit onderzoek van Adriana Bus. Haar bevindingen zijn te lezen in het onlangs verschenen onderzoeksrapport Thuis voorlezen met digitale prentenboeken. Een veelbelovende interventie voor twee- en driejarigen met een taalachterstand? (Vrije Universiteit, 2020).

 • BoekStartcoaches in coronatijd Bekijk details

  24 november 2020

  Door de coronacrisis, die in maart 2020 begon, hebben de meeste BoekStartcoaches hun werkzaamheden op het consultatiebureau niet kunnen voortzetten. Om te achterhalen hoe de coronamaatregelen de werkzaamheden van de BoekStartcoach de afgelopen maanden hebben beïnvloed, is door Kunst van Lezen een enquête uitgezet onder deze doelgroep. Zoals verondersteld werken de BoekStartcoaches sinds de lockdown bijna niet meer op het consultatiebureau. In de meeste gevallen zijn er met het consultatiebureau afspraken...

 • Vluchtelingenkinderen hebben baat bij boeken en verhalen Bekijk details

  23 november 2020

  Op de internationale Dag van de Rechten van het Kind (20 november jl.) verscheen het rapport 'Voorleesprojecten voor vluchtelingenkinderen: hoe kan de kracht van verhalen worden ingezet om de psychosociale gezondheid te versterken?' (Stichting Lezen). Het rapport besteedt aandacht aan het specifiek voor vluchtelingenkinderen geldende recht op bijzondere bescherming en bijstand. Daarnaast heeft elk kind ter wereld het recht om op te groeien in veiligheid en gezondheid. Kinderen hebben recht op onderwijs,...

 • Ouderwijs.net geeft praktische handvatten aan VE-professionals Bekijk details

  19 november 2020

  Op het platform Ouderwijs.net vinden VE-professionals handvatten om de samenwerking tussen voorschool en ouders vorm te geven. Het platform Ouderwijs is oorspronkelijk ontwikkeld voor het PO en het VO, maar onlangs is daaraan informatie voor VE-professionals toegevoegd.

 • 'Max en de Maximonsters' gekozen voor 'Geef een prentenboek cadeau’ 2021 Bekijk details

  18 november 2020

  De nieuwe titel voor de leesbevorderingscampagne 'Geef een prentenboek cadeau' is bekend. Voor 2021 is dat de klassieker ‘Max en de Maximonsters’ van Maurice Sendak (uitgeverij Lemniscaat).

 • ‘Mijn tuin’ is BoekStart Babyboekje 2020! Bekijk details

  17 november 2020

  'Mijn tuin' van Marion Billet uitgegeven door Uitgeverij Clavis (vertaald uit het Frans) is verkozen tot BoekStart Babyboekje van het Jaar 2020, dat maakte jurylid Karin Bloemen bekend.

 • Beeldverhaal speelt in op belang van spelen en praten Bekijk details

  10 november 2020

  Het beeldverhaal ‘Emir heeft plezier’ geeft ouders van jonge kinderen informatie over het belang van spelen en praten met je kind. Het beeldverhaal bestaat uit tien aansprekende illustraties, gecombineerd met eenvoudige tekst. Het is speciaal gemaakt voor ouders voor wie (Nederlands) lezen niet eenvoudig is.

 • Start Monitor BoekStart in de kinderopvang 2020 Bekijk details

  9 november 2020

  De Monitor BoekStart in de kinderopvang staat vanaf 30 november 2020 open. De drie vragenlijsten kunnen tot 12 februari 2021 worden ingevuld. De Monitor brengt de voorleesomgeving en het gedrag van de pedagogisch medewerker rondom leesbevordering in beeld. Daarnaast levert de Monitor informatie over het kinderopvangbeleid met betrekking tot BoekStart in de kinderopvang. Met de uitkomsten van de Monitor kunnen kinderopvang en Bibliotheek met elkaar in gesprek gaan over hoe zij hun samenwerking, en...

Paginanavigatie