Nieuws

Resultaat 141 - 150 (van 306)

  • Nieuwe training voor MBO Bekijk details

    16 december 2020

    Wie werkt aan leesbevordering zorgt ervoor dat kinderen van jongs af aan met lezen en taal in aanraking komen en kan daarmee laaggeletterdheid voorkomen. Voor mbo-studenten Pedagogisch Werk en Onderwijs is er daarom een nieuwe keuzemodule ontwikkeld: Specialist leesbevordering 0-12 jaar.

  • Instructie De Nationale Voorleesdagen Bekijk details

    10 december 2020

    De Nationale Voorleesdagen is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door de Stichting CPNB. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of geleerd hebben om zelf te lezen. Kinderen zijn nooit te jong om te worden voorgelezen. Voorlezen is enorm belangrijk. Het prikkelt de fantasie en vergroot de kennis van taal. Voorlezen is gezellig en versterkt de band tussen (groot)ouders en...

  • BoekStart nieuwjaarskaart 2021 Bekijk details

    10 december 2020

    Het (voor)leesjaar 2020 is alweer bijna voorbij. Vanaf 17 december kun je op boekstart.nl op het koffertje klikken en dan komt er een leuke nieuwjaarskaart tevoorschijn. Stuur deze door naar BoekStartouders in de nieuwsbrief van de Bibliotheek! Ook is er een versie om te sturen aan de samenwerkingspartners van de Bibliotheek.

  • Zingen, spelen en lezen met BoekStart Bekijk details

    7 december 2020

    De kinderopvang regelmatig bezoeken is door Corona bemoeilijkt en dat is heel jammer. Daarom heeft BoekStart drie video’s gemaakt i.s.m. Félice van der Sande van Muziekkwartier.

  • De Nationale Voorleesdagen voor meertalige kinderen Bekijk details

    7 december 2020

    In Nederland wonen ruim 2,5 miljoen mensen die naast het Nederlands met een andere taal zijn opgegroeid. En dat aantal zal de komende decennia alleen maar toenemen. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en helpt kinderen om zich gemakkelijker te verplaatsen in een ander. (Groot)ouders kunnen het beste voorlezen in de taal van hun hart en emotie. Onderzoeken wijzen uit dat een goede beheersing van de thuistaal kinderen helpt bij het leren van de schooltaal, iets waar lang niet alle (groot)ouders...

  • BoekStartwebinar 'Hoe leer ik mijn kind praten?' Bekijk details

    3 december 2020

    Waarom is het zo belangrijk om je stem te laten horen aan het kindje in je buik? Kan voorlezen al bij baby's? Wat begrijpt en zegt een kind van 1 jaar? Hoe zorg je voor een grote woordenschat? Wanneer kun je beginnen met meertalig opvoeden? En is dat niet te verwarrend? Tijdens het webinar 'Hoe leer ik mijn kind praten?' beantwoordt logopedist en taaladviseur (o.a. meertalig opvoeden) Jente Timmer deze en vele andere vragen over taal en voorlezen.

  • Baby’s ontspannen bij onbekende slaapliedjes uit andere culturen Bekijk details

    30 november 2020

    Buitenlandse slaapliedjes die baby's nog nooit eerder hebben gehoord, blijken ontspannend te werken. Ook als het lied in een onbekende taal gezongen wordt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek door Harvard University onder 144 baby's, met een gemiddelde leeftijd van 7 maanden.

  • Nieuwe folder BoekStart: Voorlezen met digitale media Bekijk details

    26 november 2020

    Tips over het gebruik en vindplaatsen van digitale media voor jonge kinderen als digitale prentenboeken, apps, voorleesfilmpjes, e-books en luisterboeken.

  • Taalarme gezinnen hebben baat bij digitale prentenboeken Bekijk details

    25 november 2020

    Veel voorlezen, luidt het advies aan ouders van taalzwakke kinderen. Maar dat is soms niet makkelijk. Digitale prentenboeken zijn een goed alternatief, blijkt uit onderzoek van Adriana Bus. Haar bevindingen zijn te lezen in het onlangs verschenen onderzoeksrapport Thuis voorlezen met digitale prentenboeken. Een veelbelovende interventie voor twee- en driejarigen met een taalachterstand? (Vrije Universiteit, 2020).

  • BoekStartcoaches in coronatijd Bekijk details

    24 november 2020

    Door de coronacrisis, die in maart 2020 begon, hebben de meeste BoekStartcoaches hun werkzaamheden op het consultatiebureau niet kunnen voortzetten. Om te achterhalen hoe de coronamaatregelen de werkzaamheden van de BoekStartcoach de afgelopen maanden hebben beïnvloed, is door Kunst van Lezen een enquête uitgezet onder deze doelgroep. Zoals verondersteld werken de BoekStartcoaches sinds de lockdown bijna niet meer op het consultatiebureau. In de meeste gevallen zijn er met het consultatiebureau afspraken...

Paginanavigatie