Nieuws

Resultaat 21 - 30 (van 175)

 • Vluchtelingenkinderen hebben baat bij boeken en verhalen

  23 november 2020

  Op de internationale Dag van de Rechten van het Kind (20 november jl.) verscheen het rapport 'Voorleesprojecten voor vluchtelingenkinderen: hoe kan de kracht van verhalen worden ingezet om de psychosociale gezondheid te versterken?' (Stichting Lezen). Het rapport besteedt aandacht aan het specifiek voor vluchtelingenkinderen geldende recht op bijzondere bescherming en bijstand. Daarnaast heeft elk kind ter wereld het recht om op te groeien in veiligheid en gezondheid. Kinderen hebben recht op onderwijs,...

  Bekijk details van Vluchtelingenkinderen hebben baat bij boeken en verhalen

 • Ouderwijs.net geeft praktische handvatten aan VE-professionals

  19 november 2020

  Op het platform Ouderwijs.net vinden VE-professionals handvatten om de samenwerking tussen voorschool en ouders vorm te geven. Het platform Ouderwijs is oorspronkelijk ontwikkeld voor het PO en het VO, maar onlangs is daaraan informatie voor VE-professionals toegevoegd.

  Bekijk details van Ouderwijs.net geeft praktische handvatten aan VE-professionals

 • 'Max en de Maximonsters' gekozen voor 'Geef een prentenboek cadeau’ 2021

  18 november 2020

  De nieuwe titel voor de leesbevorderingscampagne 'Geef een prentenboek cadeau' is bekend. Voor 2021 is dat de klassieker ‘Max en de Maximonsters’ van Maurice Sendak (uitgeverij Lemniscaat).

  Bekijk details van 'Max en de Maximonsters' gekozen voor 'Geef een prentenboek cadeau’ 2021

 • ‘Mijn tuin’ is BoekStart Babyboekje 2020!

  17 november 2020

  'Mijn tuin' van Marion Billet uitgegeven door Uitgeverij Clavis (vertaald uit het Frans) is verkozen tot BoekStart Babyboekje van het Jaar 2020, dat maakte jurylid Karin Bloemen bekend.

  Bekijk details van ‘Mijn tuin’ is BoekStart Babyboekje 2020!

 • Beeldverhaal speelt in op belang van spelen en praten

  10 november 2020

  Het beeldverhaal ‘Emir heeft plezier’ geeft ouders van jonge kinderen informatie over het belang van spelen en praten met je kind. Het beeldverhaal bestaat uit tien aansprekende illustraties, gecombineerd met eenvoudige tekst. Het is speciaal gemaakt voor ouders voor wie (Nederlands) lezen niet eenvoudig is.

  Bekijk details van Beeldverhaal speelt in op belang van spelen en praten

 • Start Monitor BoekStart in de kinderopvang 2020

  9 november 2020

  De Monitor BoekStart in de kinderopvang staat vanaf 30 november 2020 open. De drie vragenlijsten kunnen tot 12 februari 2021 worden ingevuld. De Monitor brengt de voorleesomgeving en het gedrag van de pedagogisch medewerker rondom leesbevordering in beeld. Daarnaast levert de Monitor informatie over het kinderopvangbeleid met betrekking tot BoekStart in de kinderopvang. Met de uitkomsten van de Monitor kunnen kinderopvang en Bibliotheek met elkaar in gesprek gaan over hoe zij hun samenwerking, en...

  Bekijk details van Start Monitor BoekStart in de kinderopvang 2020

 • DUTCH PODCAST AWARD VOOR DE GROTE VRIENDELIJKE PODCAST

  5 november 2020

  De Grote Vriendelijke Podcast over jeugdliteratuur heeft de Dutch Podcast Award gewonnen in de categorie Cultuur & Muziek. Dat heeft organisator BNR Nieuwsradio zojuist bekendgemaakt. Makers Jaap Friso en Bas Maliepaard kregen de award eerder al uitgereikt door juryvoorzitter en dj Michiel Veenstra.

  Bekijk details van DUTCH PODCAST AWARD VOOR DE GROTE VRIENDELIJKE PODCAST

 • Inspiratiegids BoekStartdag: samen aan de slag!

  2 november 2020

  Op zaterdag 17 april 2021 organiseert BoekStart samen met de bibliotheken voor het eerst een landelijke BoekStartdag. De BoekStartdag is dé gelegenheid om in de Bibliotheek de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom te heten en een aantrekkelijk programma of activiteit te bieden. Laat je inspireren door deze praktische gids om iets moois te maken van de BoekStartdag én van andere BoekStartmomenten.

  Bekijk details van Inspiratiegids BoekStartdag: samen aan de slag!

 • De BoekStartcoach: alternatieve dienstverlening van Bibliotheek Rotterdam

  29 oktober 2020

  Vanwege de coronamaatregelen konden de BoekStartcoaches vanaf maart 2020 niet meer fysiek aanwezig zijn op de consultatiebureaus, terwijl het maar de vraag is of het CJG de rest van het jaar externen toelaat op de bureaus. Met het hoofddoel ‘preventief voorkomen laaggeletterdheid’ steeds in het achterhoofd, ontwikkelde Bibliotheek Rotterdam daarom een strategie. Deze wordt aan het eind van het jaar gemonitord en geëvalueerd.

  Bekijk details van De BoekStartcoach: alternatieve dienstverlening van Bibliotheek Rotterdam

 • Omgaan met meertaligheid op de groep

  28 oktober 2020

  In de kinderopvang neemt het aantal meertalige kinderen toe. Kinderen van expats, seizoenarbeiders of vluchtelingen spreken vaak geen Nederlands. Hoe kun je deze kinderen helpen zich te leren uitdrukken?

  Bekijk details van Omgaan met meertaligheid op de groep