Nieuws

Resultaat 21 - 30 (van 259)

 • Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep! Bekijk details

  4 april 2022

  Bij de leesbevorderende activiteiten op de groep staan het voorlezen en het werken met boeken centraal: dagelijks voorlezen en praten over boeken. Rondom het voorlezen kun je verschillende activiteiten bedenken met een goed gekozen prentenboek als uitgangspunt. Ook met de allerjongsten.

 • Iene Miene Media 2022: urgentie van mediaopvoeding nauwelijks voelbaar bij ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar Bekijk details

  31 maart 2022

  Mediaopvoeding is onder ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar geen urgent onderwerp. Bij maar liefst driekwart van de ouders staat mediaopvoeding op de laatste plaats – na gezonde voeding, voldoende bewegen, sociaal gedrag en hygiëne. Net als voorgaande jaren onderschrijft een ruime meerderheid van de ouders vooral de positieve effecten van media, zoals betere taalontwikkeling en rekenvaardigheid. Ook vinden ze media goed voor de creativiteit. Ouders zijn zich echter onvoldoende bewust van de schadelijke...

 • Lezen, luisteren of kijken in de Oekraïense taal Bekijk details

  29 maart 2022

  Om uit Oekraïne gevluchte jonge kinderen wat leesplezier te geven, zijn er lijsten beschikbaar met links naar (prenten)boeken en sprookjes om te lezen, luisteren of kijken in de Oekraïense taal. Het doel is om mensen te helpen die hun land in oorlog ontvluchten en ouders en kinderen te ondersteunen om zo goed mogelijk met deze situatie om te gaan.

 • Aankondiging webinar: aan de slag met de vernieuwde Monitor BoekStart Bekijk details

  21 maart 2022

  Stichting Lezen/ SPN organiseert op 14 april 2022 het webinar 'Aan de slag met de vernieuwde Monitor BoekStart in de kinderopvang'.

 • Aankondiging webinar BoekStartdag 2022 Bekijk details

  14 maart 2022

  Op zaterdag 11 juni 2022 vindt de tweede BoekStartdag plaats, met als motto: ‘Jij bent de beste verhalenverteller! Ontdek het in de Bibliotheek’. Organiseer jij de BoekStartdag voor jouw Bibliotheek? Meld je dan nu aan voor het webinar BoekStartdag 2022.

 • Anderstalige prentenboeken Bekijk details

  8 maart 2022

  Uitgeverij Clavis heeft vanaf nu ook een aanbod van niet-Nederlandse prentenboeken: vertalingen van bekende prentenboeken voor peuters en kleuters in het Arabisch, Pools, Roemeens, Spaans en Turks.

 • Resultaten pilot Monitor BoekStartcoach Bekijk details

  15 februari 2022

  Uit de eerste Monitor BoekStartcoach blijkt dat de meeste BoekStartcoaches vooral in contact komen met ouders door op het consultatiebureau rond te lopen en ouders aan te spreken of juist met de kinderen te praten. Een veelbelovende uitkomst is dat bijna twee derde van de BoekStartcoaches in de Bibliotheek de ouders terugzien die ze eerder hebben gesproken op het consultatiebureau.

 • Onderzoeksresultaten Bibliotheekmonitor voorschoolse educatie 2020-2021 Bekijk details

  8 februari 2022

  Bibliotheken blijven in hun aanbod voor baby’s, dreumesen en peuters inzetten op taalarme gezinnen. Ondanks de coronamaatregelen werden programma’s als BoekStartcoach en de VoorleesExpress in het schooljaar 2020-2021 opnieuw meer ingezet dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit onderzoek naar de samenwerking tussen voorschoolse educatie en de bibliotheek, uitgevoerd via de Bibliotheekmonitor.

 • Richtlijn lessuggesties schrijven voor kinderopvang en onderwijs Bekijk details

  3 februari 2022

  Binnen de leesbevordering worden bij diverse programma’s, prijzen en evenementen lessuggesties gemaakt. Een stimulerende les bij een boek draagt bij aan de leesmotivatie van kinderen en jongeren. Met deze richtlijn willen Stichting Lezen en de CPNB de kwaliteit en toegevoegde waarde van lessuggesties stimuleren en waarborgen.

 • Themadossier Voorlezen voor JGZ verpleegkundigen Bekijk details

  2 februari 2022

  Om meer laagtaalvaardige ouders te bereiken met BoekStart is de samenwerking met de JGZ heel belangrijk. Met de BoekStartcoach is de Bibliotheek aanwezig op het consultatiebureau. Stichting Lezen is in het kader van BoekStart een samenwerking gestart met de NCJ ondersteuningsprogramma’s VoorZorg en Stevig Ouderschap. Er is een Themadossier Voorlezen ontwikkeld voor de verpleegkundigen die deze programma's uitvoeren.

Paginanavigatie