Nieuws

Resultaat 31 - 40 (van 259)

 • Landelijk webinar Media Ukkie Dagen 2022 Bekijk details

  27 januari 2022

  In 2022 is 'Swipe, stap, sprong' het thema van de Media Ukkie Dagen (25 maart t/m 1 april 2022). Samen met Netwerk Mediawijsheid, het SPN kernteam 0 tot 12 jaar (BoekStart), Cubiss en Mediasmarties organiseert de KB weer een landelijk webinar gericht op ouders, zodat bibliotheken tijdens deze week mediaopvoeding voor het jonge kind onder de aandacht kunnen brengen.

 • Opleidingsaanbod Bibliotheekcampus voorjaar 2022 Bekijk details

  27 januari 2022

  Voor komend voorjaar is er weer een mooi aanbod van trainingen in het kader van BoekStart, aangeboden vanuit de Bibliotheekcampus.

 • Voorlezen onderdeel campagne Doe meer met Taal Bekijk details

  25 januari 2022

  De Rijksoverheid is in december 2021 gestart met de landelijke publiekscampagne Doe meer met Taal. De campagne richt zich op NT1'ers in de leeftijd van 20 tot en met 49 jaar die al redelijk kunnen lezen en schrijven, maar nog niet op 2F-niveau zitten. Alledaagse situaties waarin betere taalvaardigheden goed van pas komen staan centraal, zoals solliciteren, een goede tekst schrijven voor webadvertenties, en voorlezen.

 • Monitor open t/m 4 maart Bekijk details

  25 januari 2022

  We zijn inmiddels ruim een maand op weg met de afname van de Monitor 2021-2022. Na een spannende en voor sommige bibliotheken lastige start zien we nu dat de afname redelijk op gang is. Er is nog wel verschil tussen de verschillende doelgroepen, met name PO is goed op stoom, bij BoekStart en VO loopt het nog iets stroever. Om zoveel mogelijk bibliotheken de kans te geven, hebben we besloten om de Monitor 2021-2022 langer open te houden: tot en met 4 maart.

 • BoekStart voor jou! nr 32 online Bekijk details

  19 januari 2022

  BoekStart voor jou! - nummer 32 staat online. Weer boordevol boekentips en achtergrondinformatie over voorlezen en taalontwikkeling. Met doorklikpagina’s, links naar filmpjes en interessante websites.

 • De Nationale Voorleesdagen 2022: veilig van start Bekijk details

  13 januari 2022

  Op 26 januari gaan De Nationale Voorleesdagen 2022 van start, traditioneel met Het Nationale Voorleesontbijt. De CPNB maakte richtlijnen om dit - hetzij fysiek, hetzij digitaal - verantwoord te organiseren.

 • Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep! Bekijk details

  11 januari 2022

  Bij de leesbevorderende activiteiten op de groep staan het voorlezen en het werken met boeken centraal: dagelijks voorlezen en praten over boeken. Rondom het voorlezen kun je verschillende activiteiten bedenken met een goed gekozen prentenboek als uitgangspunt. Ook met de allerjongsten.

 • Praktijkkaarten BoekStart en de Bibliotheek op school Bekijk details

  23 december 2021

  EducationLab verzamelt kennis over kansrijke interventies die ingezet kunnen worden om de onderwijsachterstanden zo snel mogelijk in te halen. Kinderopvang en onderwijs zetten specifieke interventies in om de ontwikkeling van kinderen ook in tijden van Covid-maatregelen zoveel mogelijk te stimuleren. De Praktijkkaarten van EducationLab beschrijven kansrijke interventies. In samenwerking met Stichting Lezen zijn drie nieuwe Praktijkkaarten ontwikkeld: over de BoekStartcoach, BoekStart in de kinderopvang...

 • Nederlandse prentenboeken weinig divers Bekijk details

  23 december 2021

  16% van de personages in Nederlandse prentenboeken is van kleur. Dit is een onderrepresentatie ten opzichte van de Nederlandse populatie.

 • Naar verhalen luisteren heeft pijnstillend effect Bekijk details

  23 december 2021

  Kinderen opgenomen in een ziekenhuis ervaren minder pijn en stress wanneer ze luisteren naar verhaaltjes. Eerder bleek al uit onderzoek dat kinderen makkelijker hun emoties verwerken na een verhaaltje. Maar zulke studies vonden meestal plaats in een lab, waar kinderen vragen moesten beantwoorden terwijl ze in een functioneel MRI-apparaat lagen. Zelden gebeurde dat in een alledaagsere omgeving.

Paginanavigatie