Nieuws

Resultaat 31 - 40 (van 213)

 • Herziene editie: Meer voorlezen, beter in taal Bekijk details

  24 februari 2021

  Een van de meest effectieve manieren om de taalontwikkeling van jonge kinderen te bevorderen is voorlezen. Thuis en in de kinderopvang. De taalontwikkeling van kinderen die al in hun eerste levensjaar worden voorgelezen verloopt gunstiger dan die van kinderen die niet worden voorgelezen.

  Bekijk details van Herziene editie: Meer voorlezen, beter in taal

 • (Voor)leesplezier met Visio Bekijk details

  15 februari 2021

  Visio heeft het project Leesplezier opgezet, waarbinnen vooral praktische middelen worden ontwikkeld. Deze zijn niet alleen gericht op kinderen van 0-12 jaar, maar ook op mensen uit hun omgeving: ouders, familie en vrienden, leiding van kinderopvang, leerkrachten in het regulier onderwijs en professionals van Visio.

  Bekijk details van (Voor)leesplezier met Visio

 • Onderzoek Sardes naar meertalige digitale prentenboeken Bekijk details

  11 februari 2021

  Sardes doet onderzoek naar de effecten van het gebruik van digitale meertalige prentenboeken in het gezin. Tien Nederlandse digitale prentenboeken zijn vertaald in het Arabisch, Turks en Tamazight. Dit zijn de drie meest voorkomende thuistalen in de vier kleuterklassen die meedoen aan het onderzoek.

  Bekijk details van Onderzoek Sardes naar meertalige digitale prentenboeken

 • Bibliotheekmonitor 2019-2020: Blijvende aandacht voor gezinsaanpak in samenwerking VVE Bekijk details

  8 februari 2021

  Bibliotheken blijven onverminderd inzetten op de gezinsaanpak om laagtaalvaardige ouders en hun kinderen te bereiken. Dat blijkt uit onderzoek naar de samenwerking tussen voor- en vroegschoolse educatie (VVE) en de bibliotheek, uitgevoerd via de Bibliotheekmonitor. Programma’s als de BoekStartcoach en de VoorleesExpress werden in het schooljaar 2019-2020 opnieuw meer ingezet dan in voorgaande jaren.

  Bekijk details van Bibliotheekmonitor 2019-2020: Blijvende aandacht voor gezinsaanpak in samenwerking VVE

 • Voorbereidingen voor Media Ukkie Dagen in volle gang! Bekijk details

  8 februari 2021

  Afgelopen december is geïnventariseerd wat de wensen en behoeften van bibliotheken zijn ten aanzien van het organiseren van activiteiten voor de Media Ukkie Dagen (26 maart t/m 2 april 2021) met als thema: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

  Bekijk details van Voorbereidingen voor Media Ukkie Dagen in volle gang!

 • Media Ukkie Dagen 2021: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet Bekijk details

  2 februari 2021

  In het mediagebruik van het kind ligt meer dan wat je (als ouder) misschien op het eerste oog ziet. Het is onderdeel van de opvoeding. Door samen van media te genieten kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt. Het thema van de Media Ukkie Dagen 2021 is daarom: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

  Bekijk details van Media Ukkie Dagen 2021: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

 • Handreiking BoekStart dienstverlening in coronatijd Bekijk details

  28 januari 2021

  In deze handreiking voor bibliotheken vind je tips en inspiratie voor BoekStart dienstverlening gedurende tijden van corona en lockdown.

  Bekijk details van Handreiking BoekStart dienstverlening in coronatijd

 • BoekStartdag verplaatst naar zaterdag 19 juni Bekijk details

  28 januari 2021

  Op zaterdag 19 juni 2021 organiseert BoekStart samen met de bibliotheken voor het eerst een landelijke BoekStartdag. De BoekStartdag is dé gelegenheid om in de Bibliotheek de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders extra hartelijk welkom te heten en een aantrekkelijk (online) programma of activiteit te bieden. Gezinnen met baby’s en peuters maken zo kennis met BoekStart en de Bibliotheek.

  Bekijk details van BoekStartdag verplaatst naar zaterdag 19 juni

 • De Grote Vriendelijke Podcast lanceert programma met kinderboekennieuws Bekijk details

  20 januari 2021

  De makers van De Grote Vriendelijke Podcast lanceren een nieuw programma: De Grote Vriendelijke Update. Hierin zetten zij de laatste ontwikkelingen en het nieuws rond jeugdliteratuur op een rij. De Grote Vriendelijke Podcast bestaat sinds oktober 2018 en won vorig jaar een Dutch Podcast Award in de categorie Cultuur & Muziek.

  Bekijk details van De Grote Vriendelijke Podcast lanceert programma met kinderboekennieuws

 • Monitormeting BoekStart 2020-2021 langer open Bekijk details

  20 januari 2021

  De Monitor BoekStart (en ook die van de Bibliotheek op school po) staat vanwege de huidige lockdown twee weken langer open. De sluitingsdatum voor Monitor BoekStart is 12 maart 2021.

  Bekijk details van Monitormeting BoekStart 2020-2021 langer open