Nieuws

Resultaat 11 - 20 (van 125)

 • Opbrengsten Digitale Digistart Congres

  6 april 2020

  De KB organiseerde tijdens de Media Ukkie Dagen (26 maart t/m 3 april) het Digitale Digistart Congres in de vorm van dagelijkse blogs om optimaal op de hoogte te komen van alle nieuwe informatie op het gebied van mediaopvoeding voor 0 tot 6 jaar.

  Bekijk details van Opbrengsten Digitale Digistart Congres

 • Creatief met digitale prentenboeken in Assen

  6 april 2020

  Al een aantal jaren werkt Kindcentrum De Driemaster in Assen met het door de school zelf ontwikkelde project ‘De 26 Boekenkoffers’. Elke koffer bevat een voelletter, een bij de letter behorend boek, een lijst met moeilijke woorden en andere materialen. Kinderen van groep 7 en 8 gaan, na een speciale training, voorlezen aan kleuters. Wat in de aanpak nog ontbrak was de link met thuis.

  Bekijk details van Creatief met digitale prentenboeken in Assen

 • De Voorleeshoek inspireert ouders tot aanschaf of lenen van (prenten)boeken

  2 april 2020

  Kwalitatief onderzoek van de Universiteit Leiden laat zien dat jonge kinderen rustig worden van het bekijken van de voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek (DVH). Een groep onderzoekers van het Instituut Pedagogische Wetenschappen kwam tot enkele verrassende conclusies in het onderzoek naar het gebruik van het nog jonge voorleesinitiatief van Anouk Overman. Liefst 1 op de 3 ouders koopt of leent na het bekijken van een voorleesfilmpje het betreffende kinderboek.

  Bekijk details van De Voorleeshoek inspireert ouders tot aanschaf of lenen van (prenten)boeken

 • Aan de slag met mediaopvoeding

  1 april 2020

  De Media Ukkie Dagen zijn van start gegaan! Tot en met 3 april worden digitale initiatieven over mediaopvoeding in de spotlight gezet. Juist nu kunnen bibliotheken een belangrijke rol spelen om ouders en opvoeders te helpen met vragen over opvoeden en media.

  Bekijk details van Aan de slag met mediaopvoeding

 • 5 tips voor krachtige voorleesmomenten met meertalige kleuters

  30 maart 2020

  Noorse onderzoekers onderzochten hoe meertalige kleuters nog meer van voorleesmomenten kunnen profiteren en werkten hiertoe samen met kleuterleerkrachten van wel 100 diverse kleuterklassen (Gröver et al., 2020). De meertalige 3- tot 5-jarige kleuters uit dit project spraken samen wel 77 verschillende thuistalen.

  Bekijk details van 5 tips voor krachtige voorleesmomenten met meertalige kleuters

 • Campagne ‘Geef een prentenboek cadeau’ uitgesteld tot 12 juni

  30 maart 2020

  Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft het bestuur van organisatie ‘Geef een prentenboek cadeau’ besloten om de campagne, die op 10 april zou starten, met twee maanden uit te stellen. De oproep om massaal naar de (fysieke) boekhandel te gaan voelt in een tijd als deze niet verantwoord.

  Bekijk details van Campagne ‘Geef een prentenboek cadeau’ uitgesteld tot 12 juni

 • Magazine Samen spelen met media

  26 maart 2020

  Cubiss zag de start van de Media Ukkie Dagen als mooi moment om de nieuwste editie van 'Mediawijs in het onderwijs' te lanceren. Een editie over mediaopvoeding.

  Bekijk details van Magazine Samen spelen met media

 • Media Ukkie Dagen: het Digitale Digistart Congres

  23 maart 2020

  Vanwege de ontwikkelingen rondom het coronavirus is besloten het Digistart Congres op 26 maart 2020 in het kader van de Media Ukkie Dagen te annuleren. Hier lees je alles over het alternatief: het Digitale Digistart Congres!

  Bekijk details van Media Ukkie Dagen: het Digitale Digistart Congres

 • Kom naar het Digistart Congres op 26 maart

  4 maart 2020

  Voorafgaand aan de Media Ukkie Dagen organiseert de Koninklijke Bibliotheek met bijdragen van het Netwerk Mediawijsheid en het Nederlands Jeugdinstituut het Digistart Congres.

  Bekijk details van Kom naar het Digistart Congres op 26 maart

 • Kopgroep BoekStart in de kinderopvang: inzet van digitale prentenboeken en effectief werken met de Monitor

  18 februari 2020

  Zes bibliotheken hebben met tien kinderopvanglocaties door heel Nederland het afgelopen jaar intensief samengewerkt aan het stimuleringstraject BoekStart in de kinderopvang. Kunst van Lezen zette extra middelen in om een serieuze slag te maken in het werken met resultaten van de Monitor. Een daarvan was het bevorderen van werken met digitale prentenboeken op de groep. Dit doel is bereikt evenals de andere op basis van de Monitor gestelde doelen.

  Bekijk details van Kopgroep BoekStart in de kinderopvang: inzet van digitale prentenboeken en effectief werken met de Monitor