Nieuws

Resultaat 41 - 50 (van 213)

 • Trainingen (online en fysiek) voorjaar 2021 Bekijk details

  19 januari 2021

  We hebben door de coronamaatregelen veel moeten reorganiseren rond de opleidingen van BoekStart en de Bibliotheek op school. De training Meertaligheid bij de Bibliotheek op school van afgelopen najaar bieden we in januari en februari aan twee volle groepen online aan. Ook de vijf lopende trainingen Leesconsulent zijn nu online gestart. Verder is de BoekStarttraining Werken met digitale prentenboeken op de groep ook online gestart met twee groepen. Zodra het weer mogelijk is willen we weer fysiek...

  Bekijk details van Trainingen (online en fysiek) voorjaar 2021

 • Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep! Bekijk details

  11 januari 2021

  Bij de leesbevorderende activiteiten op de groep staan het voorlezen en het werken met boeken centraal: dagelijks voorlezen en praten over boeken. Rondom het voorlezen kun je verschillende activiteiten bedenken met een goed gekozen prentenboek als uitgangspunt. Ook met de allerjongsten.

  Bekijk details van Vier nieuwe BoekStart-Boekideeën voor op de groep!

 • TastTasje goed ontvangen door jonge ouders Bekijk details

  11 januari 2021

  In juni 2019 werd in het Kinderboekenmuseum in Den Haag het eerste TastTasje voor jonge blinde en slechtziende kinderen uitgereikt. Bibliotheekservice Passend Lezen (BPL), Visio en Bartiméus blijven het TastTasje onder de aandacht brengen als ouders met een kindje bij de revalidatie komen.

  Bekijk details van TastTasje goed ontvangen door jonge ouders

 • Campagne ‘Geef een prentenboek cadeau’ uitgesteld Bekijk details

  7 januari 2021

  Vanwege de huidige lockdown en recente ontwikkelingen rondom het coronavirus is de campagne 'Geef een prentenboek cadeau' uitgesteld tot 21 mei.

  Bekijk details van Campagne ‘Geef een prentenboek cadeau’ uitgesteld

 • Criteria kansrijke activiteiten gezinsaanpak Bekijk details

  7 januari 2021

  Voor iedereen die vanuit de bibliotheeksector op uitvoerend niveau bezig is met de gezinsaanpak biedt het document 'Criteria kansrijke activiteiten binnen de gezinsaanpak van laaggeletterdheid' belangrijke handvatten. Het accent van deze publicatie ligt op activiteiten die ouders ondersteunen om heel direct de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren.

  Bekijk details van Criteria kansrijke activiteiten gezinsaanpak

 • BoekStart voor jou! nr 28 online Bekijk details

  6 januari 2021

  Bekijk nu dit online magazine met tips over de nieuwste boekjes, voorlezen en multimedia.

  Bekijk details van BoekStart voor jou! nr 28 online

 • Thuis in Taal: Taalontwikkeling bij kinderen van laagopgeleide ouders gebaat bij steun van leerkrachten Bekijk details

  6 januari 2021

  Pedagoog Martine van der Pluijm heeft tijdens haar promotieonderzoek Thuis in Taal een aanpak ontwikkeld, die leerkrachten helpt samen te werken met laagopgeleide/laaggeletterde ouders om de taalomgeving thuis te verrijken.

  Bekijk details van Thuis in Taal: Taalontwikkeling bij kinderen van laagopgeleide ouders gebaat bij steun van leerkrachten

 • Blog Ruth Heuvelman: inclusie bevorderen door voorlezen Bekijk details

  16 december 2020

  Kijk eens kritisch naar de prentenboeken op de groep. Wat voor soort boeken staan daar? Welke afspiegeling van de samenleving zie je terug ? Wie is de held in het boek? Kunnen alle kinderen zich herkennen in de verhalen en in de hoofdpersonen? Door het voorlezen van (prenten)boeken kun je vooroordelen tegengaan. En inclusie, het gevoel van ‘erbij horen’, bevorderen.

  Bekijk details van Blog Ruth Heuvelman: inclusie bevorderen door voorlezen

 • Nieuwe training voor MBO Bekijk details

  16 december 2020

  Wie werkt aan leesbevordering zorgt ervoor dat kinderen van jongs af aan met lezen en taal in aanraking komen en kan daarmee laaggeletterdheid voorkomen. Voor mbo-studenten Pedagogisch Werk en Onderwijs is er daarom een nieuwe keuzemodule ontwikkeld: Specialist leesbevordering 0-12 jaar.

  Bekijk details van Nieuwe training voor MBO

 • Instructie De Nationale Voorleesdagen Bekijk details

  10 december 2020

  De Nationale Voorleesdagen is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door de Stichting CPNB. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of geleerd hebben om zelf te lezen. Kinderen zijn nooit te jong om te worden voorgelezen. Voorlezen is enorm belangrijk. Het prikkelt de fantasie en vergroot de kennis van taal. Voorlezen is gezellig en versterkt de band tussen (groot)ouders en...

  Bekijk details van Instructie De Nationale Voorleesdagen